Verstandig vermogen opbouwen voor uw pensioen: Belastingvoordelen

Verstandig vermogen opbouwen voor uw pensioen: Belastingvoordelen

Belastingvoordeel gebruiken bij vermogensopbouw voor pensioen

De onzekerheid over het pensioen blijft actueel. Ondanks de goede beleggingsresultaten blijft de groei van de pensioenbuffers achter als gevolg van de lage rente. In de afgelopen jaren werd ook al de AOW leeftijd verhoogd naar 67. En wie weet wat er nog volgt? Daarom wordt het steeds belangrijker om zelf vermogen op te bouwen voor je oude dag. In deze column ga ik in op de belastingvoordelen die je kunt behalen als je vermogen opbouwt voor je pensioen.

Belastingvoordelen

In de vorige bijdrage over vermogen voor pensioen heb ik de argumenten gegeven waarom het verstandig is om het heft in eigen handen te nemen. De overheid wil het opbouwen van vermogen voor het pensioen stimuleren en geeft belastingvoordeel bij vermogensopbouw op een lijfrente rekening. De storting op een lijfrente rekening kun je in aftrek brengen op het inkomen voor de belasting. Met een hoger inkomen betaal je in box 1 tot 52% belasting. Het uitgekeerde pensioen is wel weer belast, maar meestal tegen een veel lager percentage. Het belastingvoordeel kan oplopen tot 30%. Daarnaast is het opgebouwde vermogen op de lijfrente rekening vrijgesteld van box 3 heffing. Hier kun je op lange termijn een groot voordeel door behalen.

Voorbeeld berekening voordeel box 3 vrijstelling

Je belegt vanaf je 25e maandelijks €300,- op een lijfrente rekening met fiscaal voordeel. Als je tussen 20 en 67 jaarlijks een nettorendement van 6% behaalt, bouw je een vermogen op van € 653.825. Als het vermogen wel onder de box 3 heffing valt, groeit het eindkapitaal aan tot € 587.263. Het voordeel is meer dan € 65.000*.

Strenge voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel moet je voldoen aan de voorwaarden. Het opgespaarde vermogen mag alleen worden aangewend voor het pensioen en is dus niet vrij beschikbaar. Ook mag je maar een maximumbedrag storten per jaar. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden. Je kunt de site van de belastingdienst of een goede adviseur raadplegen. Want als je niet voldoet aan de gestelde voorwaarden verlies je het belastingvoordeel en riskeer je een boete van 20%.

Bouw zoveel mogelijk vermogen op

Voor een goed pensioen is het belangrijk zoveel mogelijk vermogen op te bouwen. Als je meer spaart dan de maximale storting op de lijfrente rekening, is het verstandig om dit vermogen op een standaard box 3 rekening te beleggen. Daarnaast is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van vermogen. In deel 3 van deze reeks vertellen we daar meer over.

Conclusie

Voor een zorgeloos pensioen is het belangrijk om zelf het heft in handen te nemen. Bij vermogensopbouw op een lijfrente rekening kun je gebruik maken van belastingvoordelen. Op de lange termijn nemen de belastingvoordelen toe tot een aanzienlijk bedrag. Zorg dat je voldoet aan de voorwaarden.

 

* Bron: www.berekenhet.nl uitgegaan van de belastingtarieven 2018 en een fiscaal partnerschap.

 

Auteur: Loege Schilder

 


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.