Verstandig vermogen opbouwen voor uw pensioen: Waarom beleggen?

Verstandig vermogen opbouwen voor uw pensioen: Waarom beleggen?

Beleggen voor je pensioen

Beleggen en pensioen lijken met elkaar in tegenspraak. De meeste mensen willen zekerheid voor hun pensioen. Terwijl beleggen juist is gekoppeld aan risico. Pensioenfondsen behoren tot de grootste beleggers. Op lange termijn is het hogere rendement van beleggen namelijk veel belangrijker dan het hogere risico op de korte termijn. In dit blog leggen we uit waarom je moet beleggen voor je (aanvullend) pensioen. Daarnaast vertellen we hoe je voorkomt dat je pensioen last heeft van het hogere risico.

Waarom beleggen?

Voor een zorgeloze oude dag bouw je zo veel mogelijk vermogen op. Het vermogen groeit sneller als je niet teveel belasting betaalt (lees ons vorige blog). Daarnaast is de hoogte van het rendement per jaar belangrijk. Vooral op de lange termijn groeit het vermogen sterk door het rente-op-rente effect. In het volgende rekenvoorbeeld wordt dit geïllustreerd. Als je 10 jaar lang 7% rendement maakt op een startvermogen van € 100.000 is het enkelvoudige rendement € 70.000 (10 keer € 7.000). Als rekening wordt gehouden met het samengestelde rendement is het rendement € 96.700. Het verschil van € 26.700 wordt verklaard door het rente-op-rente effect. 

Is beleggen niet te risicovol?

Op lange termijn valt het risico van beleggen erg mee. De ontwikkeling van aandelen en obligaties laat over de langere termijn een positieve trend zien. Vooral aandelenkoersen kunnen op de korte termijn flink schommelen. Maar na een slechte periode op de beurs is altijd nog een economisch herstel gevolgd. Lange termijn beleggers zien een koersdaling daarom als een mooi instapmoment.

Waar begin je bij beleggen?

Voor je gaat beleggen is het belangrijk om het doel vast te stellen. Het doel bepaalt hoeveel vermogen je nodig hebt en het moment waarop. Vervolgens is het zaak om op basis van het doel, financiële situatie en persoonlijke situatie je risicobereidheid te bepalen. De mate waarin je risico accepteert, hangt af van het risico dat je kunt lopen en het risico dat je wilt lopen.

 

De meeste beleggers hebben hun geld ooit weer nodig. Het aantal jaar dat ze het geld kunnen missen, bepaald welk risico ze kunnen lopen. Anderen kunnen veel risico lopen. Ze hebben komen niet in de problemen als ze de hele inleg verliezen. Maar ze willen dat helemaal niet. Dan wordt het risicoprofiel bepaald door het risico wat je wilt lopen. Vervolgens is het zaak een goed gespreide portefeuille op te bouwen. In een eerder blog hebben we daar meer over verteld.

Beleg verstandig

Om de juiste keuzes te maken heb je voldoende kennis nodig. Daarnaast moet je tijd besteden aan het onderhoud van je portefeuille. Er zijn voldoende adviseurs en vermogensbeheerders die je hierbij kunnen helpen. Check voor je in zee gaat met een adviseur of deze beschikt over de juiste vergunning van de AFM en doe navraag bij vrienden en familie naar hun ervaringen.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.