Op 15 januari maakte de Zwitserse centrale bank (SNB) bekend dat het de koppeling tussen de Zwitserse Frank en de Euro los laat. De reacties op de financiële markten waren enorm.
In september 2011 tijdens de Europese schuldencrisis heeft de Zwitserse centrale bank de waarde van de Frank gekoppeld aan de Euro op een plafond van 1,20 frank per euro. Daarmee wilde de bank een sterke stijging van de munt voorkomen om zo de concurrentiepositie van Zwitserse multinationals op peil te houden.
Om het plafond van 1,20 te handhaven was de SNB genoodzaakt om de afgelopen jaren grote hoeveelheden Euro’s op te kopen. Hierdoor heeft de Zwitserse centrale bank een grote positie euro’s opgebouwd en is de balans geëxplodeerd.
Sinds de lente van 2014 staat de waarde van de Euro verder onder druk en is de munt ten opzichte van de US dollar flink gedaald. Nu de Europese centrale bank (ECB) heeft aangekondigd haar monetaire beleid nog meer te verruimen moest de SNB steeds meer euro’s kopen om het koersplafond te handhaven. Door de koppeling aan de Euro los te laten, is de SNB nu minder verbonden aan het beleid van de ECB.
De reacties op de financiële markten waren enorm na bekendmaking van het besluit. De waarde van de Zwitserse Frank steeg uiteindelijk ruim 20% in waarde ten opzichte van de Euro. Deze stijging is schadelijk voor de concurrentiepositie van Zwitserse bedrijven, die hun producten veel duurder zien worden op buitenlandse markten. De Zwitserse beurs moest aan het einde van de dag een verlies van bijna 6% noteren. Ook betekent de stijging van de Frank dat vakanties in Zwitserland flink duurder worden voor buitenlandse toeristen.
Vanwege de brede spreiding in de aandelenportefeuilles was de impact voor beleggers van Care IS beperkt. In totaal bestaat de aandelenportefeuille van Care IS voor 2,8% uit Zwitserse bedrijven. In de aandelenportefeuille van de benchmark is deze weging 3,7%. Daarnaast hebben we in de portefeuilles geen obligaties of andere beleggingen opgenomen die genoteerd zijn in Zwitserse Franken.