3 oorzaken voor de lage spaarrente

3 oorzaken voor de lage spaarrente

Dat de rente zo goed als 0% is, weten we nu wel. Belangrijker is de vraag waarom de rente zo laag is. Is de lage rente een gevolg van een korte termijn gebeurtenis? Of wordt de lage rente veroorzaakt door lange termijn trends? In dit blog geven we 3 redenen voor de lage rente. 

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Centrale banken stimuleren economie met renteverlagingen

De sterkste daling van de rente vond plaats net na de financiële crisis. De economie kwam tot stilstand en om de groei aan te jagen verlaagden centrale banken de rente. Bij een lage rente zijn bedrijven eerder bereid om te investeren en consumenten om te consumeren. De maatregelen van de centrale banken hadden effect, maar niet voldoende. Daardoor werd de rente steeds verder verlaagd. Inmiddels gaat het aanzienlijk beter met de economie, maar dat was voor de Europese centrale bank (ECB) nog niet voldoende om de rente te verhogen. Sterker, vorige maand verlaagde de ECB de rente nog van -0,4% naar -0,5%.

Lage inflatie

De ECB verklaarde na de renteverlaging dat de lage inflatie de hoofdreden is voor de nieuwe verlaging. De ECB streeft naar een kerninflatie van 2%, terwijl die in de afgelopen jaren met ongeveer 1% maar op de helft lag. Verder ziet de ECB risico’s zoals een afnemende groei in Duitsland, Brexit en het handelsconflict. Al met al voldoende reden om de rente opnieuw te verlagen. 

Babyboomers gaan met pensioen

We verwachten dat de inflatie in Europa voorlopig laag blijft. Diverse wereldwijde trends leiden allemaal tot minder snel stijgende prijzen: automatisering, verhuizen productie naar lage lonen landen, meer arbeidsmigranten en transparantie in de prijzen via het internet. Voor Europa komt de vergrijzing van de bevolking daar bovenop. De grote groep babyboomers gaat met pensioen. Dat heeft een remmend effect op de economische groei en op de inflatie. In Japan zien we die effecten al ruim 20 jaar. Wij verwachten dan ook niet dat de inflatie op korte tot middellange termijn fors oploopt omdat bovenstaande trends in een keer draaien. Voor de ECB zal het daarom lastig blijven om de rente te verhogen. 

Wat kun je doen?

Om wel een aantrekkelijk rendement te halen heeft u verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen om af te lossen op uw hypotheek. Veel mensen betalen van oudsheer nog een hogere hypotheekrente. U kunt ook kiezen om uw geld te investeren, bijvoorbeeld in vastgoed of door een lening te verstrekken. We zien ook dat veel mensen kiezen voor beleggen. Wilt u nagaan of beleggen ook iets voor u is? Check dan ons blog over ‘Starten met beleggen’. 


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.