Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen betekent dat u bij het selecteren van een belegging ook rekening houdt met hoe duurzaam een land of bedrijf is. Duurzaam beleggen wordt ook wel verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd.

Bij duurzaam beleggen wordt dus niet alleen naar rendement en risico gekeken. Er wordt ook gelet op de invloed ervan op de wereld om ons heen. Denk hierbij aan klimaatverandering, het waarborgen van mensenrechten, CO2-uitstoot en goede arbeidsomstandigheden.

Vermogensbeheer bij Care IS

Bij Care IS helpen we u aan een goed rendement, zonder zorgen.

 • Veilig
 • Persoonlijke begeleiding
 • Lage kosten

Hoe Care IS rekening houdt met duurzaamheid

Bij Care IS beleggen we niet in individuele bedrijven maar in beleggingsfonden. Dit zijn mandjes met daarin wel honderden verschillende aandelen of obligaties. We beleggen vervolgens uitsluitend in fondsen die rekening houden met duurzaamheid. De bedrijven die in deze fondsen zijn opgenomen, zijn dus allemaal beoordeeld op duurzaamheids-, milieu- en sociale kenmerken. 

 

E-book: Duurzaam beleggen

In het gratis e-book 'Duurzaam beleggen: wat is het en wat zijn de voordelen?' leest u alles wat u moet weten over duurzaam beleggen.

 • Wat is duurzaam beleggen?
 • Duurzame beleggingsmethodes
 • Wat zijn de voordelen van duurzaam beleggen?
 • Wat is het rendement van duurzaam beleggen?
5,0
Google-reviews
E-book: Duurzaam beleggen
Pijl
Nieuwsgierig geworden?
Download dan nu dit gratis e-book

Methodes van duurzaam beleggen

Sommige mensen denken dat bij duurzaam beleggen alleen wordt belegd in bedrijven die windmolens bouwen of elektrische auto’s maken. Dat is niet het geval. Natuurlijk beleggen wij ook in die bedrijven, maar bedrijven uit bijvoorbeeld de energiesector, financiële sector en de gezondheidszorg zijn ook in onze portefeuilles opgenomen.

In de fondsen waarin wij beleggen, zijn dus bedrijven uit alle sectoren opgenomen. Met behulp van twee verschillende methodes bewaken deze fondsen dat de bedrijven waarin ze beleggen toch duurzaam zijn:

(1) Uitsluitingen: de slechtst presterende bedrijven op het gebied van duurzaamheid worden uitgesloten. De rotte appels worden er als het ware uitgefilterd.

(2) Best-in-class: er wordt alleen belegd in de meest duurzame bedrijven binnen elke sector. Zo wordt er bijvoorbeeld nog steeds in bedrijven uit de oliesector belegd, maar wel in die bedrijven die vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid.

Meest gekozen

Indexbeleggen

Vanaf 100.000

Passief beleggen met de focus op groei van uw vermogen

Wereldwijd gespreid beleggen in aandelen- en obligatiefondsen.
Gericht op de groei van uw vermogen.
Uitsluitend verantwoorde en duurzame beleggingen.

Inkomstenbeleggen

Vanaf 100.000

Passief beleggen met als doel om extra inkomsten te genereren

Beleggen in obligatie- en aandelenfondsen die rente en dividend uitkeren.
Gericht op stabiele inkomsten uit de beleggingen.
Mogelijke aanvulling op inkomen of pensioen.

Obligatiebeleggen

Vanaf 100.000

Obligatiebeleggen om te profiteren van de opgelopen rentes

Beleggen in staatsobligaties.
Relatief veilige belegging met aantrekkelijk rendement.
Profiteren van de opgelopen rentes.

Vermogensbeheer bij Care IS

Bij Care IS maken we beleggen eenvoudig. Wij nemen het beleggen en alles daaromheen volledig voor u uit handen. Zo hoeft u zich zelf nergens druk om te maken.

Veilig

We beleggen zo veilig mogelijk. Daarvoor nemen we verschillende maatregelen; we hebben een breed gespreide portefeuille en nemen geen onnodige risico's. Ook openen we altijd een beleggingsrekening die op uw eigen naam staat, zodat alleen u bij het geld kunt. 

Persoonlijke begeleiding

We bieden doorlopend persoonlijke begeleiding. Vooraf maken we kennis en brengen we uw persoonlijke situatie in kaart. Samen bepalen we welk risicoprofiel bij u past. Vervolgens blijven we in contact, zodat uw beleggingen blijven aansluiten op uw situatie. 

Lage kosten

We houden onze kosten zo laag mogelijk. Hoge kosten zorgen namelijk direct voor een lager rendement. Doordat we niet onnodig handelen en een scherp beheertarief hanteren, behaalt u een hoger rendement.

Wat levert duurzaam beleggen op?

Door duurzaam te beleggen, draagt u bij aan een duurzame wereld. Als u duurzaam belegt, investeert u niet in wapens, niet in bedrijven die mensenrechten schenden en niet in bedrijven die het milieu ernstige schade toebrengen. Bovendien speelt u in op belangrijke en kansrijke ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, schaarste aan grondstoffen en water, demografische ontwikkelingen en groene energie.

Veilig

Uw rekening staat op uw eigen naam en we beleggen zo veilig mogelijk.

Persoonlijke begeleiding

We helpen u op de belangrijke momenten en staan altijd voor u klaar.

Lage kosten

Kosten zorgen direct voor een lager rendement, daarom houden we de kosten zo laag mogelijk.

Duurzaam beleggen loont!

Uit de inmiddels jarenlange ervaring met duurzaam beleggen blijkt dat het rendement niet onderdoet voor ‘regulier' beleggen. Sterker nog, onderzoeken hebben aangetoond dat bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, een gezonder toekomstperspectief hebben. 

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Wilt u weten wat Care IS voor u kan betekenen? Plan dan geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek. Laat hiernaast uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op om een geschikt moment af te spreken.

Veelgestelde vragen

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen betekent dat u bij het selecteren van een belegging ook rekening houdt met hoe duurzaam een land of bedrijf is. Duurzaam beleggen wordt ook wel verantwoord beleggen of ethisch beleggen genoemd.

 

Bij duurzaam beleggen wordt dus niet alleen naar rendement en risico gekeken. Er wordt ook gelet op de invloed ervan op de wereld om ons heen. Denk hierbij aan klimaatverandering, het waarborgen van mensenrechten, CO2-uitstoot en goede arbeidsomstandigheden.

Hoe wordt een bedrijf beoordeeld op duurzaamheid?

Wanneer u wilt begrijpen hoe bedrijven worden beoordeeld op duurzaamheid, zijn er enkele kernpunten om in gedachten te houden.

 

Als eerste zijn er de drie P's van duurzaamheid: People, Planet en Profit. Bij 'People' gaat het om hoe een bedrijf omgaat met zijn werknemers en externe partners. Denk aan arbeidsomstandigheden en het vermijden van zaken zoals kinderarbeid. 'Planet' richt zich op milieubescherming, zoals het verminderen van CO2-uitstoot. En 'Profit' is de winst van het bedrijf, die kan worden gebruikt voor verdere duurzame innovaties.

 

Hoe bepaalt u dan de duurzaamheid van een bedrijf? Er zijn verschillende methoden:

 • Uitsluiten: Een eenvoudige aanpak waarbij u bedrijven vermijdt die niet aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen.
 • Best-in-class: Hier selecteert u binnen elke sector de meest duurzame bedrijven, in plaats van hele sectoren te vermijden.
 • Impact beleggen: Dit is de meest proactieve benadering. U investeert in bedrijven die aantoonbaar positieve milieueffecten hebben.

 

Om de duurzaamheid van bedrijven te beoordelen, zijn er ook specifieke criteria zoals ESG (Environmental, Social, Governance). Deze criteria helpen u te begrijpen hoe een bedrijf presteert op het gebied van duurzaamheid. Bovendien zijn er labels, zoals artikel 8 en 9, die aangeven hoe duurzaam een beleggingsfonds of ETF is.

 

Care IS richt zich op duurzaamheid. Bij Care IS wordt de volledige aandacht gegeven aan ESG-kenmerken en wordt er belegd in bedrijven die niet alleen winst maken maar ook bijdragen aan een betere wereld.

Wat is groen beleggen?

Groen beleggen betekent dat er belegd wordt in fondsen die deelnemen aan milieuprojecten. Dit valt onder de bredere paraplu van duurzaam beleggen, waarbij ook aandacht wordt besteed aan andere zaken zoals mensenrechten en arbeidsomstandigheden. 

 

Verschil groen beleggen en duurzaam beleggen
Een belangrijk onderscheid tussen groen beleggen en duurzaam beleggen is de focus. Bij groen beleggen ligt de nadruk op milieubescherming, terwijl duurzaam beleggen breder kijkt naar verschillende aspecten van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een bijkomend voordeel van groen beleggen is de belastingvrijstelling die u kunt krijgen, wat het aantrekkelijk maakt ondanks mogelijk lagere rendementen. Dit staat in contrast met duurzaam beleggen waar dergelijke belastingvoordelen niet specifiek worden geboden. 

 

Het is dus goed om te begrijpen dat groen beleggen een specifieke vorm is binnen het grotere kader van duurzaam beleggen, gericht op het milieu. 

Wat is greenwashing?

Greenwashing betekent dat organisaties of bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Het is eigenlijk niets meer dan een marketingtruc. Bedrijven willen voor de klant zo duurzaam mogelijk overkomen, om zo aantrekkelijker te zijn dan hun concurrenten. 

 

Hoe kunt u greenwashing herkennen?
Er zijn verschillende manieren om greenwashing bij bedrijven of organisaties te herkennen. We noemen er hieronder twee: 

 • U kunt bijvoorbeeld kijken naar wat bedrijven doen aan het behalen van de Sustainable Development Goals en of zij voldoen aan de ESG-criteria.
 • Vertrouwt u een keurmerk niet? Met de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal kunt u eenvoudig checken of het keurmerk betrouwbaar is.
Wat is ESG beleggen en hoe werkt het?

Bij ESG beleggen kijken we niet alleen naar hoeveel winst een bedrijf maakt, maar ook naar hoe goed het bedrijf omgaat met de wereld en de mensen erin. ESG staat voor Environmental (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur).

 

Wat betekent elk deel van ESG?

 • Environmental (milieu): Hoe zorgt het bedrijf voor onze planeet? Denk aan hoe ze omgaan met vervuiling of energiegebruik.
 • Social (sociaal): Hoe behandelt het bedrijf zijn werknemers en de gemeenschap? Zijn er goede arbeidsomstandigheden en wordt er eerlijk betaald?
 • Governance (bestuur): Hoe wordt het bedrijf geleid? Is er bijvoorbeeld sprake van corruptie?

 

Waarom is dit belangrijk?

 • ESG beleggen helpt om te zorgen dat uw geld in bedrijven wordt geïnvesteerd die goed zijn voor de wereld én voor uw portemonnee.
 • Studies tonen zelfs aan dat veel duurzame bedrijven net zo goed, of zelfs beter, presteren dan bedrijven die hier minder aandacht aan besteden.

 

Voordelen van ESG beleggen:

 • Meer rendement: Onderzoek toont aan dat veel duurzame bedrijven goed presteren.
 • Minder risico: Bedrijven die goed scoren op ESG hebben vaak minder problemen en zijn beter voorbereid op de toekomst. Dat betekent minder kans op negatieve verrassingen voor beleggers.

 

Dus, als u ESG belegt, investeert u in bedrijven die goed zijn voor de wereld én voor uzelf. Het is een manier om uw geld te laten groeien en tegelijkertijd een positieve impact te hebben!

Hoe belegt Care IS duurzaam?

In de fondsen waarin wij beleggen, zijn bedrijven uit alle sectoren opgenomen. Met behulp van twee verschillende methodes bewaken deze fondsen dat de bedrijven waarin ze beleggen duurzaam zijn:

 

(1) Uitsluitingen: de slechtst presterende bedrijven op het gebied van duurzaamheid worden uitgesloten. De rotte appels worden er als het ware uitgefilterd.

(2) Best-in-class: er wordt alleen belegd in de meest duurzame bedrijven binnen elke sector. Zo wordt er bijvoorbeeld nog steeds in bedrijven uit de oliesector belegd, maar wel in bedrijven die vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid.

Wat levert duurzaam beleggen op?

Door duurzaam te beleggen, draagt u bij aan een duurzame wereld. Als u duurzaam belegt, investeert u niet in wapens, niet in bedrijven die mensenrechten schenden en niet in bedrijven die het milieu ernstige schade toebrengen. Bovendien speelt u in op belangrijke en kansrijke ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, schaarste aan grondstoffen en water, demografische ontwikkelingen en groene energie.

 

Duurzaam beleggen loont
Uit de inmiddels jarenlange ervaring met duurzaam beleggen blijkt dat het rendement niet onderdoet voor ‘regulier' beleggen. Sterker nog, onderzoeken hebben aangetoond dat bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, een gezonder toekomstperspectief hebben.

Beleggen kent risico's 

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt ook risico's met zich mee. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

Wat zeggen klanten over Care IS

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Ronald Schut

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.