Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.
Door de lage spaarrente is de populariteit van beleggen toegenomen. De marktomstandigheden zijn wisselvallig. Door een professionele beleggingsportefeuille op te bouwen kun je hiertegen wapenen. De basis van beleggen is het vaststellen van de doelstellingen. Wil je beleggen voor de opbouw van pensioen, eerder stoppen met werken, studie van de kinderen of het aflossen van de hypotheek. Het doel bepaalt de looptijd en de looptijd bepaalt de risicograad die u kunt lopen. Daarnaast is van belang wil risico u wilt lopen.
Het jaar 2018 was voor beleggers een beweeglijk jaar. Aan de ene kant zijn economisch mooie resultaten behaald terwijl aan de andere kant de politieke onrust de overhand heeft gehad in 2018.
Onder aanvoering van de stijgende rente wordt dagelijks de vraag gesteld of beleggen in obligaties wel rendabel is. Obligaties zijn echter essentieel binnen een beleggingsportefeuille.
Actief beleggen klinkt misschien aantrekkelijker dan passief beleggen. Maar in de praktijk presteren passieve fondsen, ook wel indexfondsen of ETF's genoemd, vaak beter dan actieve fondsen.
In het tweede en derde kwartaal bleven aandelen uit opkomende landen meer dan 15% achter bij Amerikaanse aandelen. Terwijl dat in het eerste kwartaal juist nog andersom was.
Regiobank: 0,05, ING: 0,03%, Rabobank: 0,03%, ABN AMRO: 0,02%, Triodos: 0,00%. Banken blijven de spaarrente verlagen, terwijl klanten daar niet blij van worden. Maar waarom is de rente zo laag?
Na een positief derde kwartaal werden beleggers begin oktober negatief verrast door een scherpe koersdaling. Deze daling vertoont meerdere gelijkenissen met de daling in februari.
Bedrijfswinsten hebben alle records gebroken door de sterke economische groei, de Amerikaanse belastingverlaging en kostenbeheersing stijgen de resultaten.
Aandelen uit opkomende landen hebben niet optimaal geprofiteerd van de hoge economische groei. Daardoor zijn ze bijna 30% goedkoper gewaardeerd dan aandelen uit ontwikkelde landen.
De VS en China hebben over en weer tarieven opgelegd. Handelstarieven leiden tot hogere prijzen, minder concurrentie, minder handel en lagere economische groei.
Sinds begin februari dit jaar is de beweeglijkheid op de financiële marken terug van weggeweest. Daarom kijken we of een blik op het verleden ons handvatten kan geven voor beleggingen in tijden van onzekerheid.
Beleggen met geleend geld gebeurt weer steeds vaker. Dat is opvallend omdat in het verleden namelijk heel veel problemen zijn ontstaan door beleggen met geleend geld.
De koersen van Amazon, Microsoft, Google, Apple en Facebook zijn sterk gestegen. IT bedrijven worden steeds dominanter. De marktwaarde stijgt hard, waarvan de aandeelhouder profiteert.
In 2017 is de berekening van de vermogensbelasting in box-3 gewijzigd. Wij laten zien wat de impact van de nieuwe berekening is op uw vermogen.
Vanaf 2017 verandert de belasting over inkomen uit vermogen in box 3. De belastingdienst belast 30% over een verondersteld rendement op sparen en beleggen.