Spreiden, spreiden en … spreiden

Spreiden, spreiden en … spreiden

Artikel gepubliceerd in het Noordhollands Dagblad  20-02-2016:

Het is onverstandig om al uw eieren in één mandje te leggen. Waarom? Omdat u nooit van tevoren kunt uitsluiten dat het precies met uw aandeel misgaat. Als u spreidt over meerdere bedrijven weet u zeker dat niet alle bedrijven tegelijk slecht presteren. U weet ook zeker dat u niet de jackpot behaalt door uw hele vermogen in de volgende Apple te investeren. Maar troost uzelf: niemand vooraf weet welke belegging in de toekomst het hoogste rendement oplevert. Het is daarom goed om uw vermogen te spreiden over verschillende beleggingen; u heeft dan een betere risico-rendement verhouding. Dit betekent bij hetzelfde verwachte rendement een lager risico.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Spreiding kan op verschillende niveaus

Spreiding kan op verschillende niveaus worden toegepast. Een eerste stap is de spreiding over verschillende beleggingscategorieën. Veel beleggers kopen alleen aandelen vanwege het hoge verwachte rendement. Het is echter belangrijk om ook te spreiden over andere beleggingscategorieën zoals obligaties, vastgoed en grondstoffen. Tijdens de kredietcrisis in 2008 daalden de wereldwijde aandelenkoersen met -50%. Obligaties behaalden in dezelfde periode een rendement van +10%. In een portefeuille met naast aandelen ook obligaties was het verlies beperkt.
Ook binnen de beleggingscategorieën is weer spreiding mogelijk. Veel Nederlandse beleggers, investeren in aandelen van Nederlandse bedrijven zoals Philips, ING en Shell. Door ook andere Europese aandelen of aandelen uit de Verenigde Staten of Azië op te nemen, voorkomt u het risico dat u precies die beleggingen heeft gekozen die achterblijven. 

Verder moet u spreiden over verschillende sectoren. Financiële instellingen, energie, technologie en gezondheidszorg zijn voorbeelden van sectoren. Het rendement is dan minder afhankelijk van een sector die goed presteert. De sterke daling van de olieprijs zorgt dat aandelen uit de Energiesector veel harder zijn gedaald dan gemiddeld. 

Hoe kunt u eenvoudig spreiden

De eenvoudigste manier om spreiding aan te brengen in een beleggingsportefeuille, is door beleggingsfondsen of ETF’s te kopen. Hierdoor kunt gemakkelijk in één keer tientallen of honderden aandelen of obligaties kopen, gespreid over landen en sectoren. Let wel op, sommige ETF’s hebben als doel een specifieke sector of land te volgen en zijn minder breed gespreid. 


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.