Bedrijfswinsten op recordniveau

Bedrijfswinsten op recordniveau

Omzetten en bedrijfswinsten zijn in het tweede kwartaal van 2018 sterk gegroeid ten opzichte van eerdere kwartalen. Sterker, nog nooit hebben bedrijven zoveel winst gemaakt als de eerste helft van dit jaar: gemiddeld ruim 20% méér dan vorig jaar. En dat is het directe gevolg van de hoge economische groei wereldwijd, de belastingverlaging in de VS en goede kostenbeheersing.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Handelstarieven weinig impact winsten, maar wel op koersen

De door de VS ingevoerde handelstarieven hadden tot het tweede kwartaal weinig impact op de omzet en de winsten, maar wel op de aandelenkoersen: die stegen namelijk veel minder hard dan de winsten. Logisch. Beleggers houden niet van onzekerheid, waardoor iedere dreigende tweet van POTUS gepaard gaat met een dip in de koersen. Ook de angst voor een stijgende rente leidt tot extra koersdruk. Een hogere rente maakt beleggen relatief minder aantrekkelijk.

Vooruitzichten zijn goed, maar hou slag om de arm

De verwachting is dat bedrijven de aankomende kwartalen opnieuw groeiende omzetten en winsten publiceren. Als de winsten blijven stijgen, zal dat ook leiden tot stijgende aandelenkoersen. Overigens zijn de zorgen van beleggers niet geheel onterecht. Een verdere escalatie van het handelsconflict kan wel degelijk leiden tot minder handel en dus lagere economische groei en dus daling van de bedrijfswinsten. Laten we hopen dat de wereldleiders het niet zo ver laten komen en tot een compromis komen. Dan kan 2018 nog uitgroeien tot een goed beleggingsjaar.

Deze column werd eerder gepubliceerd in Fiscalert. 


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.