Skip to main content
Open een rekening

Risico's van beleggen

Beleggen zonder risico bestaat niet. Voordat u start met beleggen is het daarom belangrijk dat u de risico's van beleggen begrijpt. Zo gaat u om met de risico's van beleggen

  • Beleg alleen met geld dat u langere tijd kunt missen.
  • Houd een lange beleggingshorizon aan, zo heeft u tijd om eventuele verliezen weer goed te maken.
  • Beleg breed gespreid om het risico te verlagen, dus niet in één aandeel of één sector. 

Iets krachtigs

Vertel de lezer meer

De kop en subkop vertellen ons wat je aanbiedt en de formulierkop sluit de deal. Hier kun je uitleggen waarom jouw aanbod zo geweldig is dat je er een formulier voor wilt invullen.

Onthoud:

  • Opsommingen zijn geweldig
  • om voordelen uiteen te zetten en
  • van bezoekers leads te maken.

Beleggen met een passend risicoprofiel

Bij beleggen geldt: hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement. Bij Care IS kunt u kiezen uit vijf risicoprofielen, van Zeer defensief tot en met Zeer offensief. Samen met u bespreken wij van tevoren (en vervolgens periodiek) uw persoonlijke situatie, zodat u nooit meer risico neemt dan u kunt dragen. Onderstaande risicometer toont op grafische wijze de beweeglijkheid (volatiliteit) van de beleggingen in het beleggingsprofiel. 

risicometers

Lees in onze documenten meer over de risicoprofielen per product: Indexbeleggen, Obligatiebeleggen en Inkomstenbeleggen.

Verschillende risico's

Wanneer u belegt, wordt u blootgesteld aan verschillende soorten risico's. Hieronder leggen we de belangrijkste risico's uit.

Marktrisico

Eén van de belangrijkste risico’s van beleggen is het marktrisico. Dit is het risico dat samenhangt met de beweeglijkheid van de markt als gevolg van wisselende stemmingen op de financiële markten. Alle beleggingen worden beïnvloed door het marktrisico. 

Koersrisico

Dit risico spreekt waarschijnlijk het meest tot verbeelding. Koersrisico houdt simpelweg in dat de koers kan dalen. U loopt dus risico door de volatiliteit van de koers. Koersen bewegen voortdurend, waardoor uw vermogen op korte termijn meer of minder waard kan worden. 

Renterisico

Veranderingen in de rente kunnen de waarde van beleggingen beïnvloeden. Stijgende rente zorgt er bijvoorbeeld voor dat het voor bedrijven duurder wordt om te investeren. Dit heeft in de regel een negatieve invloed op aandelenkoersen. Ook heeft een stijgende rente een negatief effect op de koers van obligaties met een vaste rentevergoeding. Deze obligaties worden namelijk minder aantrekkelijk als de rente stijgt.

Kredietrisico

Kredietrisico (of debiteurenrisico) is het risico dat het bedrijf of de staat waarvan u beleggingsproducten heeft gekocht, niet langer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Bij obligaties ontvangt u dan bijvoorbeeld uw hoofdsom niet terug en uw aandelen kunnen niets meer waard worden.

Duurzaamheidsrisico

Duurzaamheidsrisico verwijst naar potentiële negatieve impact van milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) factoren op de waarde van uw beleggingen. Denk hierbij aan risico's gerelateerd aan klimaatverandering zoals extreme weersomstandigheden, risico's die voortkomen uit maatschappelijke kwesties, zoals arbeidsomstandigheden en risico's die verband houden met bedrijfsbestuur, zoals corruptie. 

Valutarisico

Het valutarisico is het risico dat een belegging minder waard wordt door een verandering in de wisselkoers van een vreemde valuta ten opzichte van de euro. Het valutarisico ontstaat bij beleggingen die in een vreemde valuta noteren, beleggingen die gevoelig zijn voor veranderingen in wisselkoersen of het aanhouden van liquiditeiten in vreemde valuta.

Liquiditeitsrisico

Het liquiditeitsrisico is het risico dat een belegging niet of niet tegen een redelijke prijs kan worden verhandeld vanwege een gebrek aan voldoende kopers en verkopers. Beperkte liquiditeit kan ertoe leiden dat beleggingen niet of alleen tegen een lagere koers verkocht kunnen worden dan de koers die op basis van de intrinsieke waarde verwacht mag worden. 

Concentratierisico

Het concentratierisico (of spreidingsrisico) is het risico dat een te groot deel van het vermogen geconcentreerd is en dus niet voldoende gespreid blijkt te zijn. Wanneer een groot deel van het vermogen in één bedrijf wordt belegd en dit bedrijf gaat failliet, dan zijn de gevolgen aanzienlijk groter dan wanneer het belegde vermogen gespreid is over meerdere bedrijven. Dit kan dus betrekking hebben op het aantal bedrijven waarin wordt belegd, maar ook de verschillende soorten beleggingen (bijvoorbeeld aandelen en obligaties) waarin wordt belegd.

Inflatierisico

Inflatierisico is alleen het geval wanneer de inflatie het rendement of de spaarrente overstijgt. Behaalt u bijvoorbeeld gemiddeld 2,5% rendement over uw beleggingen of 1,5% rente over uw spaargeld en de inflatie stijgt naar 3,5%, dan verliest u vermogen. Uw rendement kan de inflatie dan niet bijhouden. Inflatie is daarnaast ook een marktrisico dat uw beleggingen kan raken.

Overige algemene risico's

Verschillende andere factoren kunnen de algemene koersontwikkeling van beleggingen beïnvloeden. Denk hierbij aan berichtgeving (zowel positief als negatief), groeivooruitzichten van een onderneming, stakingen en boycotten, politieke en geografische ontwikkelingen en fiscale aspecten.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Wilt u weten wat Care IS voor u kan betekenen? Plan dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek op het moment dat het u het beste schikt.

Plan een gratis adviesgesprek
Groepfoto_accountmanagers

Wat klanten zeggen over Care IS vermogensbeheer

Duidelijke uitleg en advisering over de…

Duidelijke uitleg en advisering over de belegging die we hebben. Blij dat we hier ons geld hebben belegd.
klant
Geplaatst op 12 juli 2024 op

Jaarlijkse update beleggingsportefeuille

Vriendelijk, duidelijk, informatief en meedenkend
P. Schreuder,
Geplaatst op 5 juli 2024 op

Uitstekende service

Ik ben zeer tevreden met Care IS vermogensbeheer. Ze bieden uitstekende service, transparantie en goed presterende beleggingsopties die passen bij mijn doel en risicoprofiel. Ik zou hen zeker aanraden aan anderen die op zoek zijn naar een betrouwbare en professionele vermogensbeheerder.
Roland
Geplaatst op 2 juli 2024 op

Een eerlijk bedrijf

Een bedrijf waar ik vertrouwen in heb. De resultaten zijn gezien de omstandigheden redelijk, soms vraag ik me af of er niet adequater op de markt gereageerd kan worden, aan de andere kant, ik ben zelf geen belegger. De feedback en het klantcontact zijn prima evenals de klantbijeenkomsten waar een duidelijke uitleg over verwachting en strategie wordt gegeven, met vaak een goede...
Brommersma
Geplaatst op 2 juli 2024 op

Care IS een zeker een aanrader!

Ik ben al jaren klant bij Care, naar volle tevredenheid. Altijd prettig en kundig contact met een vaste adviseur. Ze hebben goede resultaten behaald de afgelopen jaren en eigenlijk heb ik er geen omkijken naar. Een zeer toegankelijk bedrijf waar ik een goed gevoel bij heb. Zeker een aanrader!
Monique
Geplaatst op 1 juli 2024 op

Ik ben zeer tevreden over hun service!

Ik ben al enkele jaren klant bij Care IS Vermogensbeheer en ik ben zeer tevreden over hun service. Ze beheren mijn vermogen op een professionele en transparante manier. Ik heb altijd inzicht in mijn beleggingen en ik ontvang regelmatig updates over de prestaties van mijn portefeuille. De adviseur is deskundig en neemt de tijd om mijn beleggingsprofiel goed te begrijpen. Ook...
RKN
Geplaatst op 28 juni 2024 op

Care IS maakt belofte waar

Care IS doet wat wordt beloofd. Je wordt volgens afspraak benaderd, de gesprekken zijn vriendelijk en deskundig. Care IS maakt belofte waar
PMM van der Venne
Geplaatst op 27 juni 2024 op

Goede communicatie

Duidelijk, vriendelijk en snel contact zorgen voor een prima relatie tussen de klant en Care IS vermogensbeheer
Ellen
Geplaatst op 22 juni 2024 op

Open transparante communicatie en…

Open transparante communicatie en kritisch en meedenkend mbt verwachtingen en (on) mogelijkheden. En nog belangrijker het persoonlijke contact. Rekening houdend met je persoonlijke situatie en vandaar uit adviserend.
Arlette Bakker
Geplaatst op 22 juni 2024 op

Careis denkt met je mee

Careis denkt met je mee. Na een intake gesprek voelden en vulden ze mij situatie goed aan. Er word realistisch naar je persoonlijke omstandigheden gekeken.
Henk Visser
Geplaatst op 21 juni 2024 op

Betrouwbaar

Ben al jaren klant bij Care IS. Wordt altijd goed geadviseerd goede resultaten behaald en daarom een tevreden klant.
Ruud Smit
Geplaatst op 20 juni 2024 op

De ervaring die ik heb met Care is wel…

De ervaring die ik heb met Care is wel bijzonder goed. het is integer en erg persoonlijk in de goede zin van het woord. Doordat het een kleine organisatie is zijn de lijnen kort. Ook de rendementen ben ik super tevreden over.
G.
Geplaatst op 13 juni 2024 op

Care IS is een degelijke en nuchtere…

Care IS is een degelijke en nuchtere partij die vermogensbeheer aanbiedt zonder zorgen. Ze communiceren snel wanneer nodig, faciliteren de samenwerking op een vlotte en fijne manier maar zijn verder bezig met hun core business namelijk vermogensbeheer. Ben je meer van vermogensbeheer zonder al te veel `contact` met de mensen achter de vermogensbeheerder kies dan voor Axento....
Jada Worp
Geplaatst op 13 juni 2024 op

Goed bereikbaar anspreekpunt met kennis.

Gedegen organisatie die op zekerheid stuurt. Prettig om een vast aanspreekpunt te hebben die ook nog eens goed bereikbaar is.
Jan en Joke
Geplaatst op 10 juni 2024 op

Goed overleg

Goed overleg, geregeld contact over de belegging, makkelijk te bekijken op saxo rekening.
Tom Steenbrink
Geplaatst op 5 juni 2024 op

Professionele en Klantgerichte Service

Mijn ervaring met Care IS Vermogensbeheer in Volendam is zeer positief. Het team weet waar ze over praten en nemen de tijd om je situatie en doelen goed te begrijpen. Ze zijn niet alleen zakelijk geïnteresseerd, maar ook in de mens achter de klant. Wat ik bijzonder waardeer, is dat ze openstaan voor verbeteringen en tips, naast het beheren van mijn portefeuille. Deze...
J. Franke
Geplaatst op 4 juni 2024 op

Uitstekend

Uitstekende bereikbaarheid, ook telefonisch, en goede dienstverlening. Ik voel me ontzorgd bij Care IS.
E.J. Loon
Geplaatst op 4 juni 2024 op

Vertrouwen

Reeds jaren wordt ons vermogen beheerd door Care IS met veel genoegen en een goed rendement. Wat vooral aanspreekt zijn de korte lijnen met onze tussenpersoon, de altijd goede bereikbaarheid op kantoor als er vragen zijn en het jaarlijkse persoonlijke evaluatiegesprek waarin alles weer up-to date wordt bijgewerkt. Daarnaast de interessante landelijke bijeenkomsten, met altijd...
Nathalie Meij
Geplaatst op 4 juni 2024 op

Persoonlijk en effectief

Persoonlijke en attente aandacht door vaste medewerker. Zorgvuldige jaarlijkse analyse op doelstelling en inleg in een persoonlijk gesprek. Duidelijke kwartaalrapportage en....tevreden met de resultaten.
pietlemmen-en-partners.nl
Geplaatst op 4 juni 2024 op

Care beheert mijn portefeuille en is een betrouwbare partner

Care beheert mijn portefeuille en is daarin transparant. Op de website van de beleggingsrekening kan ik dagelijks zien hoe de zaken ervoor staan. Er is goede begeleiding en Care zoekt een aantal malen per jaar contact om te horen of alles naar wens is. Er is altijd iemand beschikbaar als ik contact zoekt.
Jan
Geplaatst op 4 juni 2024 op

Niks te klagen

Ik zit bij Care om mijn vermogen te laten groeien. Dit is de belofte die zij bij aanvang gedaan hebben en ook waar maken. Ik vind het prettig dat ik er zelf geen omkijken naar heb.
Rob
Geplaatst op 4 juni 2024 op

Deskundig advies

Er is door de accountmanager goed ingespeeld op de ontstane situatie. De portefeuille is hierop afgestemd. We zijn tijdens dit proces goed op de hoogte gehouden . Een prettige vermogensbeheerder die de relatie echt aandacht geeft . Het kantoor is altijd bereikbaar.
Jan en Elly
Geplaatst op 31 mei 2024 op

Care-is beheer na 5 jaar.

De relatie met Care-is bestaat nu 5 jaar. Ik heb altijd het gevoel gehad dat de feedback, communicatie en service op een eerlijke en open manier plaatsgevonden heeft. Dit gevoel is voor mij zeer belangrijk, in goede maar ook in mindere tijden. Care-is heeft mij hierin tot op heden nooit teleur gesteld. Dus wil ik iedereen bedanken en op naar de volgende 5 jaar.
Gerard Ten Barge
Geplaatst op 30 mei 2024 op

Organisatie is pro-actief in de wijze…

Organisatie is pro-actief in de wijze van benadering en geven van advies. Vriendelijek uitstraling waarbij klant centraal staat.
Martin Tol
Geplaatst op 30 mei 2024 op

Vertrouwen!

Care-is.nl ervaar ik als een prettig, accuraat en met de juiste kennis, bedrijf. Mijn vakkennis ligt op een geheel ander vlak. Daarom ervaar ik de uitleg, de tijd die ze voor mij nemen en de aandacht voor alle aspecten als zeer waardevol. Mijn contact is steeds met een vaste contactpersoon. Dit geeft een goed vertrouwen. De opbrengsten zijn goed, ook in moeilijke tijden.
Maria S.
Geplaatst op 30 mei 2024 op

Ik vind het contact altijd persoonlijk…

Ik vind het contact altijd persoonlijk en betrokken bij onze situatie. De risico’s worden goed toegelicht en zijn duidelijk
Klant
Geplaatst op 27 mei 2024 op

Care IS, een goede vermogenbeheerder met persoonlijke aandacht.

Care IS is een goede vermogen beheerder. Niet alleen waar het om geld gaat, ook is er aandacht voor persoonlijke zaken. Care IS heeft de goede balans gevonden tussen financieel beleggingsresultaat en een degelijke beleggingsportefeuille.
Wim Schermer
Geplaatst op 27 mei 2024 op

CareIS verzorgt haar klanten excellent!

Ik ben te spreke over CareIS! Toen een paar jaar geleden mijn rekening bij CareIS werd gemaakt was ik totaal onwetend over de capaciteiten. Binnen een paar jaar een enorm resultaat en dat gepaard met enorme service. Elke maand wel een mail met informatie over zowel de markt als de portefeuille. Daarom denk ik dat er in de toekomst alleen maar een betere samenwerking kan...
Daan
Geplaatst op 24 mei 2024 op

Rust

In het verleden ben ik zelf actief geweest als beleggingsadviseur. Voor mijn persoonlijke beleggingen merkte ik dat het moeilijker is zonder emoties te handelen. Vandaar dat ik in 2013 heb besloten mijn portefeuille bij CARE IS onder te brengen. Naast een goed rendement geeft dat wat nog belangrijker is rust.
Gerard van der Toorn
Geplaatst op 13 mei 2024 op

Rendement, service, contact en vetrouwen

Los van het fantastische behaalde rendement over de jaren heen, is de service, het contact en het veilige gevoel echt een reden om uitermate tevreden te zijn.
Mark Schokker
Geplaatst op 11 mei 2024 op

Ik ben heel tevreden bij Care IS

Ik ben heel tevreden bij Care ISIk ben heel tevreden bij Care IS. Een goed resultaat en prettig, eerlijk en helder contact. Ik kan mijn beleggingen met een gerust hart aan Care overlaten.
Erik Kwakman
Geplaatst op 7 mei 2024 op

Betrouwbare en eerlijke communicatie.Snel en adequaat.

Betrouwbare en eerlijke communicatie.
Klant
Geplaatst op 6 mei 2024 op

Tevreden klant

Vooralsnog een mooi resultaat. Blijft natuurlijk koffie dik kijken. Gudy is klantvriendelijk en communiceert helder.
Nana Bien
Geplaatst op 29 april 2024 op

Ben zeer tevreden over Care IS

Ben zeer tevreden over Care IS. Prima accountmanager en regelmatig contact. Goede rendementen.
Joop Barendregt
Geplaatst op 25 april 2024 op

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Gratis brochure aanvragen
Open een rekening

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u langere tijd niet nodig heeft. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. Het is belangrijk dat u vooraf op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.