Skip to main content
Open een rekening

2020 was een zeer bewogen jaar. De gevolgen van Covid-19 zijn van grote invloed geweest voor beleggers. Maar ook Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben hun weerslag gehad op de financiële markten

Nu kijken we vooral uit naar 2021, dat hopelijk een minder chaotisch jaar zal worden. In deze blog kijken we naar wat er in het nieuwe jaar gaat veranderen voor beleggers. Waar moet je rekening mee houden en hoe kun je in 2021 het beste beleggen? Wat kunnen we leren van 2020 en meenemen naar het nieuwe beursjaar? We nemen het allemaal met u door.

Nog steeds in de greep van corona in 2021?

Hoe graag we het ook hadden gewild, het einde van 2020 betekende helaas niet het einde van het coronavirus. Ook in het nieuwe jaar heerst het virus nog steeds en moeten we dealen met maatregelen en een gedeeltelijke lockdown.

Toch lijkt er licht aan het einde van de tunnel te komen. Vanaf 8 januari gaat in Nederland het vaccinatieprogramma van start. In de landen om ons heen zijn de eerste corona vaccinaties zelfs al gedaan. Met de komst van verschillende vaccins tegen het virus, lijkt het “oude normaal” weer voorzichtig in het vizier te komen.

Dit zal echter niet betekenen dat we volgende maand weer volle restaurants, cafés, musea en winkels zien. We verwachten dat ook 2021 nog voor een deel in het teken van corona zal staan. Dit kan onzekerheid en beweeglijkheid op de beurzen met zich mee brengen.

Ondertussen zijn de beurzen echter alweer flink gestegen. Op 29 december 2020 heeft de AEX zelfs het hoogste punt in 20 jaar bereikt. Dit schept veel vertrouwen voor het nieuwe jaar. Ook wanneer de economie weer heropent , worden stijgende koersen verwacht.

De gevolgen van Brexit voor beleggers

In de laatste dagen van 2020 zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk het na jaren onderhandelen eens geworden over een Brexit-deal. Dit is voor beleggers over het algemeen positief nieuws.

Er is een vrijhandelsakkoord gesloten, waardoor handel tussen de EU en het VK soepel kan blijven verlopen. Er zullen geen heffingen en quota’s over handelsproducten worden geheven. Dit is natuurlijk positief nieuws voor veel bedrijven en voor beide economieën in het algemeen. Zeker voor de Nederlandse economie, met het VK als één van de grootste handelspartners, is het bereiken van de Brexit-deal positief.

Beleggers hebben direct gereageerd op het bereiken van de deal. Op kerstavond werd bekend gemaakt dat er een Brexit-deal was gesloten. Zodra de beurzen in Londen weer openden bleek de Britse pond met ruim 1% te zijn gestegen.

We kunnen stellen dat het bereiken van een Brexit-deal een positiever scenario is voor beleggers dan een no-deal Brexit. Ook de onzekerheid rondom het verloop van de Brexit is nu eindelijk verleden tijd. Dit zal waarschijnlijk wat meer rust brengen op de beurzen.

We kunnen echter nog niet voorspellen wat de lange termijn gevolgen zullen zijn. Daar zullen we gedurende 2021 achter komen.

Blijft de rente laag in 2021?

De rente is al een aantal jaren zeer laag. Dat komt vooral door het beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB houdt de rente zo laag om de economie te stimuleren. Een lage rente zorgt er namelijk voor dat lenen relatief goedkoop is en dat consumeren aantrekkelijker wordt dan sparen.

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de ECB dit beleid zal veranderen. We verwachten daarom dat de rente in 2021 laag zal blijven.

Een lage rente is goed nieuws voor beleggers. Door een lage rente is het lenen van geld voor bedrijven relatief goedkoop. Daardoor hebben bedrijven minder hoge kosten en hogere winsten. Dit is gunstig voor de waarde van aandelen.

Daarnaast zorgt een lage rente ervoor dat mensen vaker kiezen voor beleggen in plaats van sparen. Hierdoor stijgt de vraag naar aandelen, met waardestijging als gevolg. Doordat meer mensen gaan beleggen, komt ook het investeringsniveau hoger te liggen. Dat is positief is voor de economische groei.

Veranderingen in de vermogensbelasting

Wat betreft vermogensbelasting gaan er een aantal dingen veranderen in 2021. Zo is de belastingvrije voet flink verhoogd. In 2020 was dit €30.846. In 2021 hoeft men pas vermogensbelasting te betalen bij vermogens hoger dan €50.000. Dat is een groot verschil!

Ook de fictieve rendementen waarover de Belastingdienst de belasting berekent zijn veranderd. Voor spaargeld rekent de Belastingdienst in 2021 met een fictief rendement van 0,03%. In 2020 was dit nog 0,07%. Voor beleggingen wordt in 2021 met een fictief rendement van 5,69% gerekend. In 2020 was dit 5,28%.

Als laatste is het belastingtarief dat wordt geheven over het fictieve rendement veranderd van 30% naar 31%.

De verhoging van de belastingvrije voet is voor beleggers zeker een voordeel. Hierdoor hoeven veel beleggers minder of zelfs geen vermogensbelasting te betalen.

In onderstaande tabellen kunt u de veranderingen tussen de vermogensbelasting in 2020 en in 2021 zien.

Schijf Grondslag sparen en beleggen Fictief rendement van 0,07% Fictief rendement van 5,28% Inkomstenbelasting
1 €30.846 - €103.643 67% 33% 30%
2 €103.643 - €1.036.418 21% 79% 30%
3 Vanaf €1.036.418 0% 100% 30%

 

Vermogensbelasting in 2021

Schijf Grondslag sparen en beleggen Fictief rendement van 0,03% Fictief rendement van 5,69% Inkomstenbelasting
1 €50.000 - €100.000 67% 33% 31%
2 €100.000 - €1.000.000 21% 79% 31%
3 Vanaf €1.000.000 0% 100% 31%

 

Hoe zit het met de huizenmarkt?

Veel grote banken en andere partijen verwachten dat de huizenprijzen in 2021 gaan dalen. De huizenprijzen zijn al lange tijd relatief hoog. Deze moeten weer terugkomen naar de werkelijke waarde.

Dit heeft belangrijke gevolgen voor mensen met vastgoedbeleggingen. Hun belegging kan (veel) minder waard worden. We hebben het dan over mensen die een tweede huis hebben gekocht en deze verhuren. De verkoopwaarde van hun huis kan in 2021 gaan dalen als de huizenprijzen inderdaad lager worden.

Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren kunnen we niet vooraf voorspellen. Er is nog steeds een groot woningtekort in Nederland. De vraag naar woningen overstijgt het aanbod, waardoor het ook mogelijk is dat huizenprijzen nog hoog blijven.

Succesvol beleggen in 2021

We hebben gezien welke factoren de beleggingswereld kunnen gaan beïnvloeden in 2021. Maar niets is zeker. Dat heeft het afgelopen jaar ons nog maar eens duidelijk gemaakt. Hoe kunnen we, ondanks de onzekerheid, toch succesvol beleggen in 2021? Deze tips helpen u op weg om van 2021 een goed beursjaar te maken.

Laat u niet leiden door emoties

De koersen waren in 2020 zeer volatiel. Pieken en dalen volgden elkaar in rap tempo op. Probeer hierdoor niet van de leg te raken. Schakel emoties uit en raak niet in paniek wanneer de koersen plotseling dalen. Een dag later kunnen ze alweer gestegen zijn.

Richt u op de lange termijn

Ondanks de vele koersschommelingen hebben beleggers die het hele jaar 2020 belegd zijn gebleven vaak toch winst behaald. Dit laat weer eens zien hoe belangrijk een lange termijn visie is. Tussentijdse schommelingen hebben nauwelijks invloed op het rendement als we naar een lange termijn kijken.

Spreiden

Beleg vermogen nooit in één bedrijf, maar verspreid het over veel verschillende aandelen en obligaties. Op die manier wordt het risico op grote verliezen wanneer er één bedrijf failliet gaat kleiner. Een handige manier om spreiding aan te brengen, is door te beleggen in fondsen en ETF’s.

Verdiep u in beleggen of kies voor een vermogensbeheerder

Om succesvol te beleggen is het belangrijk dat u weet waarin u belegt. Hiervoor moet u zich dus goed verdiepen in beleggingen en de financiële markten. Dat kost veel tijd en moeite. Wilt u uw tijd liever aan andere dingen besteden? Dan kunt u ook kiezen voor vermogensbeheer.

Beleggen bij Care IS vermogensbeheer 

Bij Care IS Vermogensbeheer nemen we het werk voor u uit handen. U heeft zelf geen omkijken meer naar uw vermogen en profiteert van onze uitgebreide kennis en ervaring met beleggen.

Wilt u weten wat Care IS voor u kan betekenen in 2021? Vraag dan onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.