Beleggen in bitcoin?

Op steeds meer feestjes wordt tegenwoordig gesproken over cryptocurrencies als Bitcoin. Vooral veel jongeren hebben voor kleinere bedragen cryptocurrencies gekocht en een mooie winst gemaakt. Maar er wordt ook met grotere bedragen gehandeld. Als beleggingsspecialist vragen ze mijn mening over beleggen in Bitcoin. Die vraag kan op meerdere manieren worden beantwoord.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Beleggen is gebaseerd op een verdienmodel

Een aandeel heeft een onderliggende waarde, namelijk een bedrijf dat in de regel winst maakt, dividend uitkeert en groeit. Bij een obligatie ontvang je periodiek rente en heeft de uitgevende instelling de verplichting om je geïnvesteerde bedrag aan het einde van de looptijd terug te betalen. Bij vastgoed ontvang je periodiek huuropbrengsten.

Verdienmodel cryptocurrencies nog onduidelijk

Bij cryptocurrencies moet zowel de toepassing als het verdienmodel nog duidelijk worden. De meeste expert zien voor de onderliggende blockchain technologie een belangrijke rol weggelegd. Blockchain is een protocol waarmee (financiële) transacties worden vastgelegd zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een bank. Maar dat wil nog niet zeggen dat de toepassing als betaalmiddel ook succesvol én waardevol is. De huidige beweeglijkheid van de cryptocurrencies maakt ze ongeschikt als betaalmiddel. De laatste tijd is een dagelijkse prijsbeweging van 10% niet ongewoon. Voor zowel koper als verkoper is heel onzeker welke waarde zij overhouden aan een transactie als deze wordt afgerekend in cryptocurrencies.

De meeste kopers hebben een mooie winst gemaakt

In 2017 is de waarde van de Bitcoin gestegen van circa 1.000 Amerikaanse dollar naar bijna 20.000 dollar. Inmiddels is de munt weer gedaald tot iets meer dan 10.000 dollar, vanwege geruchten over een verbod in Zuid-Korea. De koersbeweging maakt duidelijk dat de beweeglijkheid zeer groot is. Vanwege de eerder genoemde onduidelijkheid over de toepassing en verdienmodellen is de koersontwikkeling lastig te voorspellen. De koers zou zo maar weer naar 20.000 dollar kunnen stijgen. Maar de koers kan net zo goed weer halveren.

Invloedrijke mensen waarschuwen

Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan (een van de grootste banken ter wereld) vergeleek de bitcoin onlangs met de tulpenmanie in de gouden eeuw. De bekende belegger Warren Buffet zei dat hij nooit zal investeren in Bitcoin en voorspelt een slecht einde voor de cryptocurrencies. Tenslotte waarschuwen toezichthouders terwijl ze zich haasten om regulering in te richten voor een ordelijke marktwerking.

Handelen in Bitcoin is geen beleggen

Vanwege het ontbreken van het verdienmodel en de onduidelijkheid over de toepassingen zien we cryptocurrencies niet als een beleggingen en investeren wij hier niet in. Mocht je overwegen om toch een gokje te wagen, wees dan voorbereid op hoge pieken en diepe dalen. Hou het bedrag bescheiden. Want wie ben ik om te zeggen dat je geen gokje mag wagen?

Auteur: Loege Schilder


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.