Beleggen met geleend geld is nooit verstandig

Beleggen met geleend geld is nooit verstandig

Beleggen met geleend geld gebeurt weer steeds vaker. Dat is opvallend omdat in het verleden veel problemen zijn ontstaan door beleggen met geleend geld. Beleggerswijsheid nummer één, beleggen doe je met geld dat je niet nodig hebt, staat haaks op beleggen met geleend geld. Hoe kan het dan dat steeds meer beleggers toch weer beleggen met geleend geld?

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Hoger risico

Door te beleggen met geleend geld kun je het rendement vergroten. Met een beleggingsportefeuille van € 100.000 kun je bijvoorbeeld een lening afsluiten van € 100.000 om extra aandelen van te kopen. Als je op aandelen een rendement haalt van 8%, heb je in totaal € 16.000 inkomsten. Bij een rente van 3% voor het geleende geld hou je € 13.000 over. Dat is 13% over het eigen vermogen van € 100.000. Door van het geleende bedrag ook aandelen te kopen creëer je een hefboom die leidt tot een hoger rendement, maar ook tot een hoger risico. Als de aandelenportefeuille met 20% daalt, ziet het plaatje er ineens behoorlijk slecht uit. De beleggingsportefeuille daalt naar € 160.000 en na de betaling van de rente zelfs naar € 157.000. Omdat de lening gelijk blijft op € 100.000 is het eigen vermogen gedaald met 43% naar € 57.000.

Normaal gesproken herstellen de beleggingen na verloop van tijd wel weer. Maar in bovenstaand voorbeeld ontstaat een ander probleem. De bank die de lening heeft verstrekt wil voldoende onderpand houden zodat zij zekerheid heeft dat de lening wordt terugbetaald. Als het eigen vermogen teveel daalt ten opzichte van de lening, kan de bank de belegger dwingen om de portefeuille te verkopen om het risico te verlagen. Vanwege de aard van de constructie verkoop je altijd tegen een lage koers.

Beleggen met geleend geld kent veel varianten

Beleggen met geleend geld komt in veel varianten voor. Sommige particuliere beleggers kopen bij een broker een groter bedrag dan het vermogen op de rekening, waardoor een rood stand ontstaat. Andere beleggers hebben een beleggingsportefeuille, terwijl ze ook nog een lening hebben. In principe komt dat op hetzelfde neer. Bij turbo’s en speculatief gebruik van opties is een hefboom aanwezig, waardoor het impliciet ook neerkomt op beleggen met geleend geld. De enige lening die zich laat combineren met beleggingen is een hypotheek. Hypotheken hebben doorgaans een lange looptijd en door het fiscale voordeel ook vaak een lage rente.

De hoeveelheid beleggingen met geleend geld neemt toe

Uit het jaarverslag van Binck kunnen we halen dat het totaalbedrag aan leningen op beleggingsportefeuilles in 2017 met 25% is toegenomen. In de VS staat het bedrag dat belegger hebben geleend om te beleggen op het hoogste niveau ooit. Het goede rendement op aandelen in de afgelopen jaren heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op sommige beleggers. Zij willen blijkbaar niet leren van het verleden en trappen steeds opnieuw in dezelfde valkuilen.

Leer van het verleden

Er zijn genoeg ervaringen uit het verleden waaruit blijkt dat je niet moet beleggen met geleend geld. Wie is Legiolease vergeten? Verblind door rooskleurige backtest resultaten stapten mensen massaal in een product waar ze tegen 14% rente leenden om aandelen te kopen. Toen de beurzen na 2000 daalden, waren de negatieve gevolgen zeer groot. Ook in 2008 werd veel belegd in gestructureerde producten met een hefboom. Deze producten hebben een belangrijke rol gespeeld in de financiële crisis.

Beleg verstandig

Verstandige beleggers beleggen met geld dat ze op korte termijn niet nodig hebben en gebruiken geen geleend geld. Los eerst de leningen af en bouw een buffer op voor onvoorziene omstandigheden. Met het geld wat daarna over is, kun je beleggen. Op die manier word je nooit gedwongen om te verkopen op een slecht moment en heb je de meeste kans op een goed rendement op lange termijn.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.