Beleggingen beschermen tegen het handelsconflict

Beleggingen beschermen tegen het handelsconflict

Donald Trump heeft de aandelenbeurzen weer opgeschrikt met een tweet over nieuwe handelstarieven. Volgens de Amerikaanse president werken de Chinezen tegen in de onderhandelingen. Hij reageert daarop met extra tarieven.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

In deze column leg ik uit waarom de koersen iedere keer zo sterk reageren op de tweets van Trump over handelstarieven. Daarnaast geef ik aan welke mogelijkheden beleggers hebben om hun portefeuille minder gevoelig te maken voor ontwikkelingen in het handelsconflict. 

Waarom reageren de koersen zo sterk?

Een verdere escalatie van het handelsconflict leidt tot meer en hogere tarieven. Daardoor daalt de internationale concurrentie, stijgende prijzen en wordt de wereldwijde economische groei afgeremd.

Een scherpe daling van de economische groei is slecht nieuws voor beleggers. In een dergelijk scenario neemt de werkloosheid normaal gesproken toe, de omzetten komen onder druk en de bedrijfswinsten dalen. Als gevolg van de lagere winsten komen ook de aandelenkoersen ook onder druk.

Iedere tweet van Trump over nieuwe tarieven leidt tot onzekerheid onder beleggers over lagere economische groei. Hoewel een enkele tweet echt geen recessie zal veroorzaken, reageren sommige beleggers direct met een druk op de verkoop-knop. Door de verkoopdruk dalen de koersen.   

Beleggingen aanpassen

Het is onduidelijk hoe het handelsconflict gaat aflopen. De meeste marktpartijen veronderstellen dat de impact op de koersen uiteindelijk wel mee zal vallen. Als je niet langer afhankelijk wilt zijn van de grillen van Trump en zijn onderhandelaars kun je ook kiezen om je beleggingsportefeuille minder gevoelig te maken voor de ontwikkelingen in het handelsconflict. Daarvoor heb je de volgende mogelijkheden:

1) Veilige havens opnemen: Je kunt bijvoorbeeld staatsobligaties en goud opnemen in de portefeuille. Deze beleggingen worden gezien als veilige havens. Als de onzekerheid op de beleggingsmarkten toeneemt, vluchten beleggers naar deze categorieën. Door de extra vraag stijgen de prijzen. 

2) Minimum volatility aandelen: Dit zijn beleggingen met een lagere beweeglijkheid. In negatieve periodes blijven deze aandelen beter liggen, terwijl ze in goede periodes iets achterblijven. Door het opnemen van minimum volatility aandelen beweegt de portefeuille minder als de markten sterk schommelen als gevolg van ontwikkelingen in het handelsconflict.

3) Kies aandelen die buiten schot blijven: Niet alle bedrijven hebben evenveel last van het handelsconflict. Amerikaanse bedrijven die vooral produceren in China hebben veel last. Andersom zijn er ook bedrijven die zowel produceren als verkopen in dezelfde regio en daardoor weinig met internationale handel te maken hebben. In de AEX zagen we bijvoorbeeld dat bedrijven als KPN, Ahold en Takeaway veel beter bleven liggen na de laatste tweet van Trump dan ‘internationale’ bedrijven als ASML en Arcelor Mittal.

Door bovenstaande beleggingen op te nemen wordt de portefeuille minder gevoelig voor ontwikkelingen in het handelsconflict. Er kleeft ook een nadeel aan die strategie: als het handelsconflict op korte termijn wordt opgelost zullen deze beleggingen ook minder profiteren. 

Samenvatting

Het handelsconflict blijft beleggers bezig houden. Iedere tweet van Trump leidt tot een stevige koersreactie. Je kunt beleggingen minder gevoelig maken voor ontwikkelingen in het handelsconflict door het opnemen van veilige havens zoals staatsobligaties en goud, minimum volatility aandelen en aandelen die buiten schot blijven in het handelsconflict. 

Lees ook: Beleggen in individuele aandelen of ETF's?

De informatie in dit nieuwsbericht is bedoeld als informatie in algemene zin en houdt geen rekening met uw individuele specifieke omstandigheden. De inhoud mag daarom niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst. Beslissingen op basis van de informatie uit dit document zijn voor uw eigen rekening en risico.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw gehele inleg kwijtraken.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.