Het optimale instapmoment om te beleggen

Het optimale instapmoment om te beleggen

Steeds meer mensen overwegen te beleggen omdat de rente steeds verder daalt. Maar staan aandelen niet te hoog na de recente stijgingen? De vraag is niet of u nu moet instappen, maar vooral hoe. In dit artikel lichten we drie strategieën toe om in de aandelenmarkt te stappen. 

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Automatisch, periodiek instappen

De eerste, vaak voorkomende methode, om te investeren is door middel van automatische, periodieke aankopen. Het belangrijkste voordeel is dat u niet hoeft na te denken of de markt te hoog staat, of juist laag. Aan het begin van de beleggingsperiode stelt u een periodieke storting in. Daarna hoeft u er niet meer naar om te kijken. Uw instapmoment wordt gespreid, waardoor u aankoopt op hoge momenten én op lage momenten.

Kopen op een lage waardering

Een tweede methode om aan te kopen is op basis van waardering. Om de vooruitzichten van aandelen in te schatten, kunnen beleggers de koers/winst verhouding en/of het dividendrendement in de gaten houden. Als de waardering laag is, koopt u de aandelen relatief goedkoop en kunt u een beter rendement behalen. Een belegger op basis van waardering, koopt bijvoorbeeld als het dividend rendement hoger is dan 3% en verkoopt als het dividend daalt onder 2%.

Market timing

De derde methode is via market timing. Market timing veronderstelt dat u de marktbeweging kunt voorspellen. Als u verwacht dat aandelen gaan zakken, verkoopt u. Bij een positieve verwachting koopt u. De meeste beleggingsartikelen gaan over timing. Maar in de praktijk blijkt het  moeilijk de markt te verslaan door middel van een actieve handelsstrategie. Vooral de banken en brokers verdienen aan market timing, door de hoge transactiekosten.

Beginnende beleggers doen er verstandig aan gespreid in te stappen. U kunt kiezen voor veel kleine stappen of een aantal grotere. Mensen die meer met de beleggingen bezig willen zijn, kunnen kiezen voor periodieke aankopen waarbij ze rekening houden met de waardering. Als de waardering laag is, vergroot u het bedrag van de periodieke aankoop en andersom.

Het optimale instapmoment is nu

Een goed resultaat wordt niet bepaald door “timing the market”, maar door de “time in the market”. Een lange beleggingstermijn verhoogt de kans op een goed rendement. Stop daarom met twijfelen over het instapmoment en start met beleggen volgens een goede instapstrategie.

Meer lezen:


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.