Het optimale instapmoment om te beleggen

Het optimale instapmoment om te beleggen

Steeds meer mensen overwegen te beleggen omdat de rente steeds verder daalt. Maar staan aandelen niet te hoog na de recente stijgingen? De vraag is niet of je nu moet instappen, maar vooral hoe. In dit artikel lichten we drie strategieën toe om in de aandelenmarkt te stappen. 

Automatisch, periodiek instappen

De eerste, vaak voorkomende methode, om te investeren is door middel van automatische, periodieke aankopen. Het belangrijkste voordeel is dat je niet hoeft na te denken of de markt te hoog staat, of juist laag. Aan het begin van de beleggingsperiode stel je een periodieke storting in. Daarna hoef je er niet meer naar om te kijken. Je instapmoment wordt gespreid, waardoor je aankoopt op hoge momenten én op lage momenten.

Kopen op een lage waardering

Een tweede methode om aan te kopen is op basis van waardering. Om de vooruitzichten van aandelen in te schatten, kunnen beleggers de koers/winst verhouding en/of het dividendrendement in de gaten houden. Als de waardering laag is, koop je de aandelen relatief goedkoop en kun je een beter rendement behalen. Een belegger op basis van waardering, koopt bijvoorbeeld als het dividend rendement hoger is dan 3% en verkoopt als het dividend daalt onder 2%.

Market timing

De derde methode is via market timing. Market timing veronderstelt dat je de marktbeweging kunt voorspellen. Als je verwacht dat aandelen gaan zakken, verkoop je. Bij een positieve verwachting koop je. De meeste beleggingsartikelen gaan over timing. Maar in de praktijk blijkt het  moeilijk de markt te verslaan door middel van een actieve handelsstrategie. Vooral de banken en brokers verdienen aan market timing, door de hoge transactiekosten.

 

Beginnende beleggers doen er verstandig aan gespreid in te stappen. Je kunt kiezen voor veel kleine stappen of een aantal grotere. Mensen die meer met de beleggingen bezig willen zijn, kunnen kiezen voor periodieke aankopen waarbij ze rekening houden met de waardering. Als de waardering laag is, vergroot je het bedrag van de periodieke aankoop en andersom.

Het optimale instapmoment is nu

Een goed resultaat wordt niet bepaald door “timing the market”, maar door de “time in the market”. Een lange beleggingstermijn verhoogt de kans op een goed rendement. Stop daarom met twijfelen over het instapmoment en start met beleggen volgens een goede instapstrategie.

 

Meer lezen:


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.