Hoe kun je vermogen beschermen? (deel 2)

Hoe kun je vermogen beschermen? (deel 2)

Beleggers investeren vooral in aandelen. Aandelen hebben namelijk een hoog verwacht rendement, maar daar staat ook een hoog risico tegenover. Deze column is de tweede in een serie over het over het beschermen van je vermogen en gaat in op het gebruik van factoren bij het samenstellen van je portefeuille.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Factorbeleggen

Beleggen in aandelen met specifieke kenmerken, is een manier om je vermogen te beschermen. Onderzoek heeft aangetoond dat aandelen die minder hard dalen bij een beurscrash, specifieke kenmerken delen. Deze kenmerken noemen we ook wel factoren.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn veel wetenschappelijke studies uitgevoerd naar factoren. Daaruit blijven dat aandelen met onderstaande kenmerken historisch gezien een minder risicovol zijn, minder beweeglijk zijn en minder gevoelig zijn voor dalingen van de beurs. Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar we kunnen wel iets met deze bevindingen. 
Minder risicovolle aandelen hebben de volgende kenmerken:
 Kleine koersschommelingen
 Hoge winstgevendheid
 Weinig schulden 
 Sterke concurrentiepositie

In de praktijk

Het is niet gemakkelijk om zelf een portefeuille op te bouwen met aandelen met de genoemde kenmerken. Daarvoor heb je veel data van de onderliggende beleggingen nodig en grondige kennis van beleggen. Door te beleggen in beleggingsfondsen en ETF’s maak je het jezelf gemakkelijk. Onder andere minimum volatility en quality fondsen beleggen in minder risicovolle aandelen. Door hun schaalgrootte kunnen de fondsaanbieders het werk voor je uit handen nemen tegen relatief lage extra kosten.

Uitkomst

Beleggen in minimum volatility en quality aandelen zorgt meestal voor een lager risico, zonder dat dit op lange termijn ten koste gaat van het rendement. Dit wordt onderbouwd door veel wetenschappelijk onderzoek. Natuurlijk zullen de koersen blijven schommelen. Maar dat ben je als belegger natuurlijk wel gewend.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.