Hoe voorkom je de valkuilen voor beleggers

Hoe voorkom je de valkuilen voor beleggers

Het is belangrijk om de bekende valkuilen voor beleggers te voorkomen, waardoor u vaak grote dalingen van het vermogen zoveel mogelijk voorkomt. Johan Cruijff zei ooit: Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen. Deze uitspraak is ook toe te passen op beleggen. Sommige beleggers proberen de winnaars van morgen te vinden, terwijl andere zich vooral richten op het beperken van verliezen. De impact van een groot verlies is enorm: na een verlies van 50%, moet u 100% rendement maken om weer terug bij af te zijn.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Valkuilen voor beleggers

Om grote verliezen te voorkomen is het raadzaam om niet in een aantal bekende valkuilen voor beleggers te trappen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat beleggers door teveel vertrouwen in hun beleggingskennis steeds dezelfde fouten maken. Zoals het Nederlandse voetbalploegen aanvallend blijven spelen tegen beter weten in, heeft de particuliere belegger teveel vertrouwen in zijn kennis van de markt. Hierdoor zijn we geneigd te veel risico te nemen en vaak te handelen, met hoge kosten als gevolg. Bij mannen is dit gedrag sterker dan bij vrouwen.

Kuddegedrag

Kuddegedrag leidt tot positief en negatief momentum. Stijgende koersen hebben hierdoor een neiging om verder te stijgen. Omgekeerd worden ook dalende koersen versterkt. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld bubbels op de aandelenmarkten.

Verliesaversie

Een andere valkuil is verliesaversie. Om het verlies niet onder ogen te hoeven zien, stellen beleggers het verkopen van aandelen die in de min staan uit. Beleggers zijn doof voor negatief nieuws, waardoor een groter verlies ontstaat dan nodig. Aan de andere kant worden winsten (te) snel gerealiseerd.

Home bias

Tenslotte hebben beleggers vaak een home bias. Doordat we denken meer van Nederlandse bedrijven te weten, wordt een groot deel van de portefeuille met Nederlandse aandelen ingevuld. Dit leidt tot een gebrek aan spreiding en onnodig veel blootstelling aan de Nederlandse markt. Dit is vooral vervelend als de Nederlandse markt achterblijft bij andere beleggersmarkten.

Groei van vermogen begint met behoud

Beginnende beleggers lopen extra risico om bovengenoemde valkuilen tegen te komen. De oplossing ligt niet in het opbouwen van meer kennis, maar in het accepteren van het kennisgebrek. Beleg voorzichtig en loop geen risico’s die u niet kunt dragen. U voorkomt de beleggersvalkuilen door goed te spreiden, het aantal transacties te beperken en verliezen af te kappen. Dit zijn zeer belangrijke stappen om het beste resultaat te behalen. U kunt eenvoudig spreiding toepassen in uw portefeuille door bijvoorbeelt te kiezen voor Indexbeleggen.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.