Is value-beleggen terug van weggeweest?

Is value-beleggen terug van weggeweest?

Een van de bekendste en oudste beleggingsstrategieën is value-beleggen. Onder andere Warren Buffett past deze strategie toe, omdat value-beleggen op lange termijn een hoger rendement oplevert. De laatste jaren blijft value-beleggen echter flink achter. Is het moment daarom nu aangebroken om value-aandelen weer op te nemen in de portefeuille?

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Wat is value-beleggen?

Value-beleggen is beleggen in aandelen van bedrijven die goedkoper zijn dan de gemiddelde aandelen op de markt. Dit betekent dat de waardering van deze bedrijven lager is, wat wordt gekenmerkt door een hoog dividendrendement, een lagere koers/boekwaarde en een lage koers/winstverhouding. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn Royal Dutch Shell en Wal-Mart.

Waarom levert value-beleggen een hoger rendement op?

Value-aandelen zijn niet voor niets goedkoper en lager gewaardeerd dan andere aandelen. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals een tijdelijke winstdaling, gematigde vooruitzichten of hogere schulden. Omdat veel beleggers dit soort aandelen uit de weg gaan wordt het aandeel vanzelf goedkoper. Uit het verleden blijkt echter dat de pessimistische verwachtingen van value-aandelen vaak veel te negatief blijken te zijn. Door de beter dan verwachte prestaties van de value-aandelen keert de oorspronkelijk lage waardering terug naar het gemiddelde en stijgt de koers. Hierdoor behaalt de value-belegger een hoger rendement. Onderzoek van MSCI toont aan dat het rendement van value-aandelen op de lange termijn gemiddeld jaarlijks 1,5% hoger is.

Is het moment voor value-beleggen nu aangebroken?

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 valt het rendement van value-beleggen echter tegen. Aandelen van banken en verzekeraars, die vaak als value-bedrijven werden getypeerd, gingen toen flink onderuit. Tot nu toe heeft value-beleggen zich niet aan het negatieve sentiment kunnen onttrekken.


De achterblijvende rendementen van value-beleggen hebben er nu toe geleid dat de waardering zó laag is, dat een hoge potentiële koerswinst in het verschiet ligt. Maar het kan ook nog langer tegenvallen. Zoals altijd met beleggen weten we achteraf pas wanneer de bodem is bereikt. 


Care IS vermogensbeheer heeft op 21 maart value-aandelen opgenomen in de beleggingsportefeuilles. 


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.