ZZP'er, denk aan je pensioen!

ZZP'er, denk aan je pensioen!

Maandelijks verzorgt Care IS vermogensbeheer een column in het Noordhollands Dagblad. De column van 23 april 2016 had als titel: ZZP'er, denk aan je pensioen! Hieronder kunt u de complete tekst lezen:

ZZP’ers en freelancers bouwen geen pensioen op bij een werkgever. Natuurlijk willen ook zelfstandigen later ook voldoende inkomen genieten en niet alleen afhankelijk zijn van een AOW-uitkering. Het is daarom verstandig zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van een potje voor later. 

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Begin zo vroeg mogelijk

Een cijfervergelijking: Hoe eerder je start met geld opzij zetten, hoe beter! Stel dat je elke maand 100 euro inlegt vanaf 20-jarige leeftijd. Je hebt dan 120.000 euro opgebouwd als je 60 bent. Zet je pas vanaf je 40e maandelijks een bedrag van 200 euro opzij, dan heb je 70.000 euro opgebouwd als je 60 bent. In beide gevallen is het ingelegde bedrag en het rendementspercentage gelijk; het verschil is dat het vermogen langer de tijd heeft om te renderen.

Beleggen levert meer op

De meeste mensen beleggen met het vermogen dat is opgebouwd voor het pensioen. In bovenstaand voorbeeld is gerekend met 4% rendement. In totaal wordt een vermogen van 48.000 euro ingelegd. De extra 72.000 euro (tot 120.000 euro) bestaat uit het behaalde rendement. Bij het huidige, lage rentepercentage groeit je vermogen nauwelijks als gevolg van het rendement. 
Het risico van beleggen valt op de lange termijn wel mee. Je hebt namelijk ruimschoots de tijd om tegenvallers weer te corrigeren door positieve jaren of eventueel een extra storting. Het is daarom verstandiger om te beleggen als je beleggingsdoel nog ver weg ligt. 

Flexibiliteit is belangrijk

Omdat je inkomsten als ZZP’er van tijd tot tijd kunnen verschillen, is het prettig als je niet vastzit aan een vaste maandelijkse of jaarlijkse inleg. Mocht je even krap komen te zitten, dan kun je de inleg altijd even stop zetten of verlagen.

Risicobeheersing is belangrijk

Omdat het geld dat je opzij zet voor je pensioen is, wil je geen onnodig risico lopen met de beleggingen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een bank of beheerder die veel aandacht besteedt aan de beheersing van de risico’s.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.