Obligaties uit opkomende markten nog steeds aantrekkelijk

Obligaties uit opkomende markten nog steeds aantrekkelijk

Particuliere beleggers nemen zelden obligaties uit opkomende markten op in hun beleggingsportefeuille. Ten onrechte. Omdat de risico’s van dit soort obligaties anders zijn dan de standaard beleggingsrisico’s, laten ze zich goed combineren met andere beleggingen.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Aantrekkelijk rendement, maar ook risico

Het verwachte rendement van obligaties uit opkomende markten bedraagt ruim 5,5%. In vergelijking met het lage rendement op Euro-obligaties is dat hoog. Bij dergelijke rendementen horen hogere risico’s: naast het debiteurenrisico loopt een belegger in dit soort obligaties ook valutarisico. Sommige opkomende landen hebben een hoog risico op wanbetaling omdat ze politiek minder stabiel zijn, of omdat ze kampen met hoge inflatie of een onderontwikkeld belastingsysteem. Om die reden is het nóg belangrijker om goed te spreiden over landen en regio’s bij obligaties uit opkomende markten.  

Valuta speelt bij obligaties uit opkomende markten een belangrijke rol

De meeste opkomende landen gaven traditiegetrouw obligaties uit in US$, omdat beleggers de grote schommelingen in de lokale valutakoersen niet accepteerden. Inmiddels zijn opkomende landen financieel stabieler geworden, waardoor hun valuta’s vaak minder sterk fluctueren. De sterkere ontwikkelingslanden geven dus tegenwoordig obligaties uit in de eigen munt. Care IS belegt in het obligatiestuk van de portefeuille alleen in Euro. Obligaties zitten in de portefeuille voor de stabiliteit en daar passen geen grote valutaschommelingen in. Care IS belegt voor haar klanten in obligaties uit opkomende markten die zijn uitgegeven in US$, vervolgens is het valutarisico afgedekt. 


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.