S&P500 index op All-time High, wat nu?

S&P500 index op All-time High, wat nu?

Wie het financiële nieuws volgt, zal het vast niet ontgaan zijn: de beroemde Amerikaanse S&P500 index heeft een historisch hoogtepunt bereikt. Dit is natuurlijk prettig voor beleggers met een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille. Toch zit het in de aard van de mens om zich af te vragen of dit niet het moment is om beleggingen te verkopen. In deze tekst geven wij onze visie op de vooruitzichten van Amerikaanse aandelen.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Zijn hoogterecords bijzonder?

Gisteren bereikte de Amerikaanse S&P500 index het hoogste koersniveau in de geschiedenis van haar bestaan. Aangezien aandelenkoersen historisch gezien een stijgende trend laten zien, zijn deze ‘All time Highs’ eigenlijk helemaal niet zo bijzonder.

Dit wordt het best duidelijk met behulp van een grafisch voorbeeld. In onderstaande blauwe lijngrafiek is de koersontwikkeling van de S&P500 index te zien vanaf 1995. De oranje lijn laat de historische hoogterecords zien. Wanneer we de dagelijkse koersen vanaf 1995 afronden op hele euro’s, tellen we vanaf 1995 maar liefst 391 historische hoogtepunten!

Belangrijke toevoeging is dat onderstaande koersgrafiek niet gelijk is aan de rendementsontwikkeling (dividenduitkeringen).

S&P500 index op All-time High, wat nu?

Staan koersen té hoog?

Het niveau van de indexkoers zegt eigenlijk niets over hoe hoog aandelen gewaardeerd zijn. Hiervoor moet de koers worden vergeleken met een relevante maatstaaf, zoals bijvoorbeeld de winstverwachting.

In onderstaande grafiek is dezelfde S&P500 te zien, alleen dit keer afgezet tegen de verwachte koers/winstverhouding voor de komende 12 maanden. Te zien is dat de S&P500 koers – ondanks de sterke koersstijging in de afgelopen jaren – rond dezelfde koers/winstverhouding blijft schommelen (grijze lijn). Dit betekent dat de koers van de S&P500 evenredig is gestegen met de winstverwachtingen.

S&P500 index op All-time High, wat nu?

Door de koersstijging te vergelijken met de winstverwachtingen, ontstaat dus een heel ander beeld dan wanneer u alleen naar de koersontwikkeling zou kijken. Op basis van deze vergelijking is er namelijk geen reden om bezorgd te zijn over het koersniveau van Amerikaanse aandelen.

Wat brengt de toekomst?

Kijkend naar de marktomstandigheden zijn wij positief over de vooruitzichten van toekomstige ontwikkeling van de S&P500. De Amerikaanse economie staat er naar ons idee namelijk goed voor. Zo zijn de winstmarges van S&P500 bedrijven hoog, de Amerikaanse werkloosheid historisch laag, de arbeidsmarkt sterk en het ondernemers- & consumentenvertrouwen positief. Wij denken dat dit prima omstandigheden zijn voor bedrijven om ook in de toekomst winstgroei te realiseren.

De toekomst is en blijft echter onvoorspelbaar. De handelsoorlog tussen de VS en China is een voorbeeld van  hoe onverwachte ontwikkelingen van invloed kunnen zijn op toekomstige verwachtingen. Daarom is het verstandig om voldoende spreiding aan te brengen in een beleggingsportefeuille. Op deze manier verhoogt u de weerbaarheid van uw vermogen tegen diverse marktomstandigheden.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.