Waarom is indexbeleggen zo populair? Beleggen in indexfondsen uitgelegd

Waarom is indexbeleggen zo populair? Beleggen in indexfondsen uitgelegd

Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie die steeds populairder wordt. Waarom is dat? Wij leggen u uit wat indexbeleggen precies is, wat de voordelen ervan zijn en waar u op moet letten als u in indexfondsen wilt beleggen.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een vorm van passief beleggen, waarbij wordt geprobeerd om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex.

Door te beleggen in een indexfonds of ETF, belegt u automatisch in alle aandelen van een index in plaats van in één aandeel. Zo profiteert u van een veel grotere spreiding en daardoor een lager risico dan bij een actieve beleggingsstrategie. Denk bij actief beleggen aan actief beheerde beleggingsfondsen, hedge funds of door zelf te handelen in aandelen op de beurs.

Hoe werkt indexbeleggen dan precies? In een indexfonds of ETF (ook wel indextracker genoemd) zitten alle aandelen die ook in de gevolgde index zitten.

Zo kunt u een index als de AEX, S&P 500 of Dow Jones één op één volgen, zonder dat u zelf alle individuele aandelen hoeft te kopen. Zo wordt gespreid beleggen een stuk makkelijker en toegankelijker gemaakt.

Wanneer de koers van de totale index met 1% stijgt, zal uw indexfonds of ETF ook met 1% stijgen. Met indexbeleggen probeert men dus niet om de markt te verslaan, maar is tevreden met het rendement en het risico van de index.

Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

Indexbeleggen is in Nederland, maar ook in andere landen, steeds populairder geworden de afgelopen jaren. Dat komt door de verschillende voordelen die indexbeleggen met zich meebrengt. We noemen deze voordelen hieronder.

Lagere kosten

Een belangrijk kenmerk van indexbeleggen is dat het over het algemeen lagere kosten met zich meebrengt dan actief beleggen. En kosten hebben natuurlijk direct invloed op uw rendement. Daarom kan het relatief goedkope indexbeleggen u meer rendement opleveren dan wanneer u individuele aandelen selecteert.

Hoe kan het dat indexfondsen en ETF’s goedkoper zijn dan actief beleggen of gewoon fondsbeleggen? Doordat indexfondsen en ETF’s precies een index volgen, is er geen fondsmanager nodig. Dat drukt de kosten aanzienlijk.

Daarnaast hoeven er niet steeds nieuwe aandelen aangekocht te worden, waardoor er weinig transactiekosten zijn.

Brede spreiding

Een ander belangrijk voordeel, is dat indexbeleggen automatisch zorgt voor spreiding. Het spreiden van uw vermogen over verschillende effecten, kan het beleggingsrisico verlagen.

Dat zit zo: wanneer u belegt in twee aandelen en één bedrijf gaat failliet, dan bent u gelijk de helft van uw vermogen kwijt. Belegt u nu in 500 verschillende aandelen en één bedrijf gaat failliet, dan verliest u maar een 500ste deel van uw vermogen.

Spreiding kan het risico dus aanzienlijk omlaag brengen. Daardoor is indexbeleggen zo’n geliefde beleggingsstrategie.

Betere resultaten

Als laatste blijkt ook dat beleggen in ETF’s en indexfondsen meer rendement op de lange termijn kan opleveren dan een actieve beleggingsstrategie. In de praktijk blijkt het heel moeilijk om de markt daadwerkelijk te verslaan en een stuk simpeler om het rendement van een index te volgen.

Daardoor levert indexbeleggen op de lange termijn vaak betere resultaten op dan actief beleggen. Het rendement van een indexfonds wordt bepaald door het rendement van alle onderliggende aandelen.

Waar moet u op letten bij indexbeleggen?

Indexbeleggen lijkt dus een eenvoudige manier van beleggen. Toch zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.

Replicatie

Een eerste punt is de vorm van replicatie die het indexfonds of de ETF handhaaft. Niet alle indexfondsen nemen een index namelijk direct over. Er zijn grofweg drie vormen van replicatie:

Volledig fysieke replicatie:

Het indexfonds of de ETF koopt precies dezelfde aandelen in dezelfde verhouding als de index die het volgt.

Gedeeltelijk fysieke replicatie:

Het indexfonds- of tracker koopt een (groot) deel van de aandelen in de index aan, maar niet allemaal. Het sluit bijvoorbeeld niet-duurzame aandelen uit, om duurzaam indexbeleggen te realiseren. Hierdoor kan er een afwijking van de onderliggende index ontstaan.

Synthetische replicatie:

Synthetisch gerepliceerde indexfondsen kopen niet de aandelen in de index aan, maar kopen afgeleide producten om alleen het rendement van de index na te bootsen. Daardoor is er vaak een lagere tracking error, maar is het ook onduidelijk waarin u eigenlijk belegt.

Tracking error

Daarmee komen we gelijk bij het tweede aandachtspunt, de tracking error. De tracking error geeft aan in hoeverre het rendement van het indexfonds afwijkt van het rendement van de index.

Er zijn eigenlijk geen indexfondsen die helemaal geen tracking error hebben. Er is altijd wel een kleine afwijking, maar een grote afwijking kan voor flinke verschillen in rendement zorgen.

Risico

Onthoud dat aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn. Ook aan indexbeleggen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Indexbeleggen of fondsbeleggen?

Indexbeleggen en fondsbeleggen hebben veel overeenkomsten. Zo kunt u met beide in één keer in een groot aantal aandelen beleggen. Het belangrijkste verschil is dat u met indexbeleggen een onafhankelijke index volgt. Met fondsbeleggen belegt u in het mandje aandelen dat de fondsbeheerder heeft samengesteld.

Een gewoon beleggingsfonds kan ook actief beheerd worden, terwijl indexbeleggen echt passief is.

In onderstaande grafiek ziet u het totaal aantal beleggingsfondsen wereldwijd, verdeeld over passieve fondsen (indexfondsen) en actieve fondsen. Zoals u kunt zien is het aantal passief beheerde fondsen in de afgelopen jaren gestegen.

Waarom is indexbeleggen zo populair? Beleggen in indexfondsen uitgelegd
Bron: Refinitiv Lipper Data

Hoe kunt u zelf indexbeleggen?

Zelf indexbeleggen kan door via een broker indexfondsen of ETF’s aan te kopen. U opent een beleggingsrekening bij een broker en stort geld op uw rekening. Vervolgens kiest u welke indexfondsen of ETF’s u wilt aankopen en legt u uw order in.

Hiervoor dient u dus zelf de gewenste indextrackers te selecteren. Hierbij kijkt u eerst naar welke index u wilt volgen. Vervolgens kunt u de verschillende trackers die deze index volgen vergelijken.

Indexbeleggen bij een vermogensbeheerder

U kunt er ook voor kiezen om uw vermogen te laten beleggen door een vermogensbeheerder die aan indexbeleggen doet. U hoeft dan zelf geen indexfondsen te selecteren.

Bij Care IS beleggen we uitsluitend in ETF’s en indexfondsen. U kunt uw vermogen bij ons laten beleggen vanaf €100.000. Wij selecteren onze ETF’s en indexfondsen onder andere op basis van factoren en de verhouding tussen risico en rendement. Ook nemen we verhandelbaarheid, transparantie en duurzaamheid in acht. 

Zo helpen we onze klanten aan betere beleggingsresultaten. Wilt u meer weten over wat Care IS voor u kan betekenen? Vraag dan hieronder onze informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.