Skip to main content
Open een rekening

Als zzp’er is het belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Zo heeft u altijd vermogen achter de hand voor mindere tijden. Ook moet u als zzp’er zelf uw pensioen verzorgen.

Om zo’n buffer te realiseren, kunt u ervoor kiezen om geld dat u overhoudt te sparen. De spaarrente is tegenwoordig echter zeer laag. Door te sparen behaalt u dus weinig tot geen rendement. Sterker nog, door de inflatie wordt uw vermogen op termijn zelfs minder waard.

Een andere optie is beleggen. Beleggen kent altijd risico’s. Maar, door te beleggen kunt u uw vermogen laten groeien om zo een buffer of uw pensioen op te bouwen. Als zzp’er heeft u twee mogelijkheden om te beleggen; zakelijk of privé.

Welke optie voor u voordeliger is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wij leggen u de verschillende mogelijkheden uit. Zo kunt u bepalen of zakelijk of juist privé beleggen het beste is voor u.

Optie 1: Zakelijk beleggen

Als zzp’er kunt u uw vermogen zakelijk beleggen. Hier zitten wel regels aan verbonden. U mag bijvoorbeeld alleen de tijdelijk overtollige liquide middelen zakelijk beleggen. Blijvend overtollige liquide middelen dienen geen zakelijk doel meer en mogen daarom alleen privé belegd worden.

Wanneer u belegt met de tijdelijk overtollige liquide middelen op de zakelijke rekening, dan betaalt u belasting over het werkelijke rendement uit deze beleggingen. Het rendement wordt gezien als bedrijfswinst en dus belast in box 1, inkomen uit werk en woning. Over het rendement uit uw beleggingen betaalt u 37,07% belasting bij een belastbaar inkomen tot €69.398. Daarboven betaalt u 49,50% belasting.

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Een voordeel van zakelijk beleggen is dat u eventuele verliezen van de bedrijfswinst kunt aftrekken. Daardoor betaalt u dan minder belasting.

Optie 2: Privé beleggen

Naast zakelijk beleggen kunt u uw vermogen als zzp’er ook privé beleggen. In dat geval wordt uw vermogen belast in box 3. Bij de box 3 belasting wordt uw belegde vermogen belast aan de hand van een door de Belastingdienst ingeschat rendement. De Belastingdienst gaat ervan uit dat u een vast rendement op uw vermogen behaalt. We noemen dat een forfaitair rendement.

Des te hoger uw vermogen, des te hoger is het forfaitair rendement waarmee de Belastingdienst rekent. Over het berekende rendement betaalt u 31% inkomstenbelasting.

Het omslagpunt

Wanneer u zakelijk of privé belegt, wordt u dus op verschillende manieren belast. Belegt u zakelijk, dan wordt u belast op basis van uw werkelijk behaalde rendement. Bij privé beleggen wordt de belasting berekend op basis van de hoogte van uw vermogen.

Door dit verschil kunt u een belastingvoordeel behalen wanneer u de juiste keuze maakt tussen zakelijk of privé beleggen. Wanneer u een groot vermogen belegt of een laag rendement verwacht, dan is het gunstiger om zakelijk te beleggen. Belegt u een klein vermogen of verwacht u een hoog rendement? Dan is privé beleggen voordeliger.

Om echt te bepalen welke optie voor u geschikt is, is het belangrijk om het omslagpunt te berekenen. Het omslagpunt is het moment waarop de belasting die u moet betalen in beide gevallen gelijk is. Passeert u dit punt, dan wordt de ene optie aantrekkelijker dan de andere.

Waar het omslagpunt ligt, hangt af van een aantal factoren:

  • Hoe hoog is uw belegde vermogen?
  • Hoe hoog is uw verwachte rendement?
  • Heeft u meer vermogen in box 3?
  • Heeft u een fiscale partner?
  • Heeft u schulden?

Het omslagpunt tussen zakelijk beleggen of privé beleggen ligt dus voor iedereen anders. Uw persoonlijke situatie bepaalt wat aantrekkelijker is. De fiscale voordelen zijn zeker de moeite waard om na te gaan, wat in uw geval gunstiger is. Win bijvoorbeeld informatie in bij uw accountant, boekhouder, fiscalist of een financieel planner.

De informatie in dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Beleggingsbeslissingen op basis van de informatie uit dit artikel zijn voor uw eigen rekening.