In ons kwartaalbericht is te lezen hoe inflatie en centrale banken de financiële markten in beweging zetten. In deze vooruitblik geven wij onze verwachtingen voor de komende periode.
Onrust in het Midden-Oosten
De afgelopen weken is de onrust in het Midden-Oosten verder opgelopen. Iran vuurde begin oktober een salvo van ballistische raketten af op Israël. De kans is groot dat Israël zal reageren op deze Iraanse vergeldingsactie.
Het voornaamste financiële risico van deze situatie in het Midden-Oosten is een sterke stijging van de olieprijs. Olie heeft namelijk invloed op de kostprijs van brandstof en (indirect) ook op die van goederen en diensten. Hierdoor kan inflatie opnieuw stijgen. Financiële markten maken zich vooralsnog geen grote zorgen en reageerden dan ook kalm. Olieproducerende landen beschikken over een reserve productiecapaciteit om productieschokken op te vangen. Ook zijn de aanvoerlijnen van ruwe olie niet verstoord door de recente ontwikkelingen.
Verkiezingen in de VS
Op 5 november worden de Amerikaanse presidentsverkiezingen gehouden. Amerika heeft als grootste economie ter wereld en militaire grootmacht veel invloed op de wereldwijde economische groei en het geopolitieke speelveld. Vooralsnog gaan de presidentskandidaten Trump en Harris gelijk op in de peilingen. Dit vergroot de kans op een zogenaamde ‘gridlock’ waarbij geen van de partijen voldoende zetels heeft om eenvoudig nieuwe wetten aan te nemen. Aangezien de Amerikaanse economie er vandaag goed voor staat, zien wij dit scenario – waarin de situatie redelijk stabiel blijft – als een gunstig vooruitzicht voor beurskoersen.
Nieuwe fase voor het Amerikaanse rentebeleid
Eind september verlaagde de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente met 0,5 procentpunt. Waarschijnlijk markeert dit het begin van een nieuwe fase in het Amerikaanse rentebeleid. Nu de 2%-inflatiedoelstelling binnen handbereik is, verschuift de focus steeds meer van inflatie naar de arbeidsmarkt. Dit is gunstig voor beleggers; het vooruitzicht op verdere renteverlagingen beperkt namelijk de kans op een economische recessie en stimuleert toekomstige bedrijfsresultaten.
Situaties verschillen per regio
Ook in Europa wordt verwacht dat de centrale bank (ECB) de rente verlaagt. De situatie in Europa is wel anders dan in de VS. In tegenstelling tot de VS, waar de economie er goed voor staat, herstelt de Europese economie zich moeizaam. Verdere renteverlagingen komen dan ook als geroepen omdat de economische groei hiermee wordt gestimuleerd.
Japan voert een tegengesteld beleid dan veel andere centrale banken. De centrale bank van Japan (BOJ) hanteert een lage beleidsrente omdat inflatie daar langere tijd juist te laag was. Nu inflatie in Japan begint op te lopen naar de gewenste 2%, is het wachten op een eerste renteverhoging. Bij deze beslissing zal de BOJ de wereldwijde economische situatie meewegen, om onrust zoals in augustus te voorkomen.
Inflatie daalt, maar risico’s nog niet van tafel
Inflatie bevindt zich wereldwijd in een dalende trend, wat gunstig is voor zowel aandelen- als obligatiekoersen. Toch blijft inflatie een onderwerp dat beurzen in beweging kan zetten. Onrust in het Midden-Oosten en nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale bank kunnen bijvoorbeeld de olieprijs opdrijven, waardoor het prijspeil weer kan stijgen. Dit soort scenario’s kunnen resulteren in beweeglijkheid op de korte termijn.
De langere termijn
Voor langetermijnbeleggers is de timing van rentebeslissingen niet zo belangrijk. Zolang de economische groeiverwachtingen positief zijn, is het vooruitzicht voor de langere termijn dat ook. Beleggen kan op de korte termijn gepaard gaan met beweeglijkheid, maar op de lange termijn bewegen beurskoersen omhoog.