Rapportage vierde kwartaal 2018

Rapportage vierde kwartaal 2018

Het beleggingsjaar 2018 is afgesloten met een negatief rendement in het vierde kwartaal. Vooral in de maand december zorgde onrust onder beleggers voor scherp dalende aandelenkoersen. Mede hierdoor is 2018 afgesloten met een negatief jaarrendement. Dat is sinds 2012 niet meer voorgekomen.

Combinatie van risicofactoren

In het vierde kwartaal zorgden verschillende risicofactoren voor een negatief beurssentiment. Een belangrijke reden is het nog altijd voortdurende handelsconflict tussen de VS en China. Het feit dat de twee economische grootmachten nog geen nieuwe handelsovereenkomst hebben gesloten, was een belangrijke reden voor de koersdaling van aandelen in december.

 

Ook zorgde afzwakkende economische groei voor onrust. Dit werd verergerd door de Amerikaanse centrale bank (Fed) die aangaf voorlopig niet af te wijken van de voorgenomen renteverhogingen. Een hogere rente wordt doorgaans geïnterpreteerd als een remmende factor op economische groei. In de Eurozone werkte de Italiaanse begrotingsproblematiek en de Brexitperikelen de onzekerheid verder in de hand.

Aan het eind van het kwartaal namen risico’s af

Richting het einde van het kwartaal verbeterde de vooruitzichten enigszins. Er werd onder andere een deal gesloten tussen de EU en Italië over het begrotingsbudget. Ook wijzigde de Amerikaanse centrale bank de toon over toekomstige renteverwachtingen; dit werd positief ontvangen door aandelenbeleggers. Verder waren positieve ontwikkelingen te melden betreffende het handelsconflict tussen de VS en China. Zo werd bekendgemaakt dat tot 1 maart 2019 geen tariefverhogingen worden doorgevoerd en dat de VS en China in januari met elkaar in gesprek gaan. 

Economie staat er fundamenteel goed voor

De koersdalingen in het afgelopen kwartaal werden vooral veroorzaakt door een negatief sentiment. Fundamenteel staat de wereldwijde economie er nog steeds goed voor. Bedrijfsresultaten staan op een recordhoogte, het ondernemers- en consumentenvertrouwen is hoog en de werkloosheid is in 49 jaar niet zo laag geweest. Ook wordt voor 2019 verwacht dat de bedrijfswinsten nog verder zullen stijgen. In onze ‘Vooruitblik en positionering’ gaan we hier verder op in.

Resultaat beleggingscategorieën

Met name aandelenkoersen werden hard geraakt door het negatieve sentiment. Wereldwijde aandelen sloten het jaar af met een negatief rendement van -6,1%. Hierdoor zijn de offensievere portefeuilles sterker gedaald dan de defensievere profielen. In de defensieve portefeuilles zorgde de hogere weging in obligaties voor een dempend effect. Europese bedrijfsobligaties daalden met circa -1%. Europese staatsobligaties noteerden een positief rendement van +1% over 2018.

 

In uw persoonlijke kwartaalrapportage kunt u het rendement van uw beleggingsportefeuille terugvinden. Klik op de groene knop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen om uw persoonlijke rapportage te downloaden.


Deel via social media: