Aandelen in 2015 al ruim 9% gestegen

Na de uitstekende beleggingsrendementen in 2014 is ook 2015 goed begonnen. Van 1 januari tot en met 17 februari steeg de Europese obligatie index met 1,6%. De wereldwijde aandelen index steeg met 9,1%. 


De markten liepen aan het begin van de maand vooruit op een besluit van ECB om de economie te stimuleren. Op 22 januari stelde de ECB de markten niet teleur. Mario Draghi kondigde aan om gedurende 19 maanden elke maand 60 miljard Euro aan staatsobligaties op te kopen. Direct na het besluit daalden de Europese rentes en de Euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar inmiddels zijn de rente en de valuta weer gedeeltelijk hersteld.


Een belangrijke vraag is of beurskoersen na de recente koersstijgingen nog wel een reƫel beeld geven van de bedrijfswaarderingen. Om deze vraag te beantwoorden kijken we bij Care IS onder andere naar de koers-/winstverhoudingen. In de kwartaalrapportage en tijdens de klantbijeenkomsten hebben we al eerder geconcludeerd dat de gemiddelde koers-/winstverhoudingen niet extreem hoog zijn, zeker niet als rekening wordt gehouden met de lage rente. Bedrijfscijfers waren over het vierde kwartaal van 2014 beter dan verwacht. Voor 2015 verwachten analisten opnieuw een stevige groei van de winst: +6,5%.


De wereldwijde macro-economische cijfers laten nog steeds tekenen van herstel zien. De economische groei in de Verenigde Staten is weliswaar licht teruggelopen maar is nog steeds positief. De sterk gedaalde olieprijs zou de economische groei verder moeten ondersteunen. Hetzelfde geldt voor de verminderde schuldenlast. De afgelopen jaren is de economische groei afgeremd doordat veel schulden werden afgelost en deze geldstromen niet voor consumptie werden gebruikt. 


Hoewel Griekenland en de Europese Unie nog wel enige tijd zullen steggelen over een nieuw akkoord laten de economische groei cijfers in Europa een verbetering zien. De situatie in het Midden-Oosten waar IS nog steeds voor instabiliteit zorgt, is ook een potentieel risico. In het verleden zou een dergelijke situatie tot een scherpe stijging van de olieprijs leiden. Door de ontwikkeling van schalie energie is Amerika veel minder afhankelijk van olie uit het Midden-Oosten. Daardoor is de impact van onrust in die regio op de wereldwijde economie veel kleiner geworden.


Concluderend kunnen we stellen dat de effectenmarkten 2015 in een hoge versnelling zijn begonnen. De scherpe stijging kan tijdelijk worden gevolgd door druk op de koersen, maar voor de middellange termijn steunen de economische groei en het stimulerende beleid van de ECB de koersen.

 


Deel via social media: