Aankopen aandelen en wijziging modelportefeuille

Vandaag hebben we de onderweging van aandelen in de beleggingsportefeuilles teruggebracht naar het normgewicht. Tegelijkertijd hebben we een aantal nieuwe beleggingstitels in de portefeuilles opgenomen. Hieronder vindt u een toelichting op de aankoop van aandelen en de wijziging van de beleggingstitels.

Aandelen opgebouwd

In de afgelopen dagen is de volatiliteit (beweeglijkheid) en daarmee het risico van aandelen verder afgenomen. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de extra steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) en de ogenschijnlijk gestabiliseerde olieprijs.

 

De huidige waardering, in combinatie met de lage rente, maken aandelen nog steeds een aantrekkelijke beleggingscategorie. Vanwege het gedaalde risico en huidige marktomstandigheden, hebben we besloten de onderweging van aandelen terug te brengen naar het normale gewicht.

Verbeterde portefeuillesamenstelling

Al geruime tijd is de beweeglijkheid op de financiële markten hoog. We hebben daarom onderzocht hoe we de beweeglijkheid binnen de beleggingsportefeuilles nog beter kunnen beheersen. Hieruit is naar voren gekomen dat we de risico/rendement verhouding verder kunnen verbeteren door de opname van zogenaamde kwaliteitsaandelen en aandelen met een lagere volatiliteit. Het toevoegen van aandelen met dit soort specifieke kenmerken wordt ook wel factorbeleggen genoemd.

 

Binnen de beleggingsportefeuilles werd factorbeleggen al toegepast door de opname van smallcap en waarde-aandelen. Deze aandelen waren toegevoegd om het verwacht rendement te verhogen bij een gelijkblijvend risico. Met de lage volatiliteitsaandelen en kwaliteitsaandelen die we nu toevoegen, wordt juist het risico verlaagd terwijl het verwachte rendement gelijk blijft. Op deze wijze voeren we de focus op vermogensbehoud nadrukkelijker door in de beleggingsportefeuilles.

Nieuwe beleggingstitels

Met het toevoegen van de twee nieuwe factoren hebben we de beleggingsportefeuille opnieuw geoptimaliseerd. Voorheen was er voor smallcap en waarde-aandelen geen wereldwijd gespreide indextracker beschikbaar die voldeed aan onze selectiecriteria. Deze is nu wel beschikbaar. Voor de inrichting van de beleggingsportefeuilles, hebben we vier indextrackers vervangen en de volgende vijf nieuwe indextrackers opgenomen.

 

•    iShares MSCI Emerging Market Minimum Volatility UCITS ETF
•    iShares MSCI World Quality Factor UCITS ETF
•    Vanguard Global Small-Cap Index Fund
•    Vanguard Global Value Factor UCITS ETF
•    iShares Core MSCI World UCITS ETF

 

Op de website vindt u een document met een uitgebreidere toelichting op alle geselecteerde beleggingstitels.

Korting op transactiekosten

Omdat we de voorgestelde transacties in één keer voor al onze klanten hebben uitgevoerd, hebben we bij BinckBank voor deze transacties een korting bedongen. De vaste kosten per transactie worden niet in rekening gebracht en het minimum bedrag is vervallen. Voor de transacties op de beurs van Engeland en Duitsland zijn ook de variabele kosten nog met 35% verlaagd.


Deel via social media: