Actuele visie op de financiële markten

Na de sterke daling van de beurzen van 22 mei tot eind juni, zijn de wereldwijde aandelenmarkten inmiddels weer behoorlijk hersteld. De Amerikaanse S&P 500 index heeft al een aantal nieuwe ‘all time high’ records bereikt. Deze positieve trend heeft zich  in augustus vooralsnog niet doorgezet.

 

Obligaties blijven tot nu toe achter bij aandelen. Na de aankondiging van Ben Bernanke dat het opkoopprogramma van de Amerikaanse centrale bank wordt afgebouwd steeg de rente flink. De obligatiekoersen daalden evenredig. De particuliere spaarder merkt weinig van de stijgende rente op de kapitaalmarkt. De spaarrentes blijven vooralsnog laag.

 

De eerste handelsdagen van augustus stonden in het teken van de arbeidsmarkt. In de maand juli werden 162.000 nieuwe banen gecreëerd, iets minder dan de gemiddelde verwachting van analisten (185.000). De werkloosheid daalde met 0,2% naar 7,4%, terwijl rekening was gehouden met een daling van 0,1%. Stapje voor stapje gaat het beter met de Amerikaanse banenmarkt. De tunnel is nog lang maar het licht aan het einde is zichtbaar.

 

Care IS kijkt bij het invullen van de portefeuille vooral naar het toekomstige risico. Onlangs hebben we vastgoed afgebouwd omdat het risico toenam. Eerder al hebben we om dezelfde reden obligaties onderwogen. Tegelijk met het stijgen van de aandelenkoersen is de volatiliteit afgenomen. Onze modellen geven nog geen indicatie dat dit op korte termijn gaat veranderen. We houden daarom de huidige posities in aandelen voorlopig aan.


Deel via social media: