Afbouw Vanguard S&P 500 UCITS ETF

Als gevolg van de verder toegenomen onrust op de financiële markten, heeft Care IS een deel van de aandelen in de beleggingsportefeuilles verkocht. Omdat in de eerdere instantie vooral aandelen uit Europa en Opkomende markten zijn verkocht, hebben we nu een deel van de Amerikaanse aandelen verkocht. Het betreft een derde van de Vanguard S&P 500 UCITS ETF.

 

Sinds juli worden steeds meer vraagtekens gezet bij de houdbaarheid van de Chinese economische groei. Beleggers vrezen dat een groeivertraging in China grote gevolgen kan hebben voor andere markten. Care IS heeft hier op ingespeeld door eind augustus aandelen uit opkomende landen te verkopen. Op hetzelfde moment hebben we ook Europese largecap aandelen verkocht en wereldwijde aandelen afgebouwd.

 

Onlangs werd bekend dat Volkswagen heeft gefraudeerd met tests die de uitstoot van dieselmotoren meten. Het directe gevolg van de bekendmaking was groot. De koers van het aandeel Volkswagen daalde van bijna 170 euro naar minder dan 100 euro. De aankomende periode zullen de indirecte gevolgen hiervan blijken. Hierbij kan gedacht worden aan:

 

  • Mogelijke bezuinigingen bij Volkswagen zelf (er werken in Duitsland alleen al meer dan 300.000 mensen) en bij toeleveranciers;
  • Daling van het vertrouwen in automakers waardoor de verkopen minder worden;
  • Impact op de economische groei in Duitsland dat de afgelopen jaren de aanjager was voor groei in de Eurozone.

 

De inschatting van de volatiliteit (beweeglijkheid) die Care IS maakt, laat de toegenomen onzekerheid duidelijk zien. We hebben daarom besloten een extra stuk van de aandelenportefeuille af te bouwen.

 

We houden de opbrengst van de verkoop tijdelijk op de geldrekening aan. In de komende periode zullen we een besluit nemen over de herinvestering van deze gelden. Hierbij is de ontwikkeling op de financiële markten en de beurzen in de komende periode van belang.


Deel via social media: