Afbouwen aandelen Opkomende landen en Europa

Vrijdag 21 augustus heeft Care IS een deel van de aandelen in de modelportefeuilles afgebouwd. Het betreft de verkoop van de volledige positie in de iShares STOXX Europe 600 UCTIS ETF en twee derde van de positie in de SPDR Emerging Markets Smallcap UCITS ETF.

In totaal is circa 16% van de beleggingen in aandelen in de beleggingsportefeuille liquide gemaakt. Hiervan bestaat 6% uit Europese aandelen en 10% uit aandelen uit Opkomende landen. De opbrengst van de verkoop zal voorlopig op de geldrekening worden aangehouden.

Aanleiding voor de verkoop, is het toegenomen risico (volatiliteit) op de aandelenbeurzen wereldwijd. De voornaamste oorzaak hiervan is de situatie in China. In de afgelopen twee maanden zijn de koersen van Chinese aandelen stevig gedaald, nadat deze in korte tijd met 150% waren gestegen. Deze daling had in eerste instantie beperkte invloed op de beleggingsportefeuilles van Care IS. Op de Chinese aandelenbeurzen zijn namelijk hoofdzakelijk Chinese particuliere beleggers actief omdat de toegang voor buitenlandse beleggers beperkt is.

De negatieve stemming is in de afgelopen twee weken echter ook overgeslagen naar andere opkomende landen en de rest van de wereld. Dit begon met de devaluatie van de Chinese munt die direct invloed heeft op de handelsrelaties met China. Daarnaast wordt de angst dat de economische groei in China zal terugvallen steeds groter. Cijfers over de Chinese industrie waren negatief en het vertrouwen onder inkoopmanagers is verder afgenomen. Beleggers wereldwijd vrezen dat de verzwakking van de Chinese economie ook zijn weerslag zal hebben op de wereldwijde economische groei.

We blijven de ontwikkelingen in China en de risico’s op de wereldwijde aandelenmarkten scherp in de gaten houden in de komende periode.


Deel via social media: