Artikel NIVO: Care IS bekroond tot beste vermogensbeheerder van Nederland

Bron: weekblad Nieuw-Volendam 18/11/2015 door Nick Tol

Drie keer is scheepsrecht. Afgelopen donderdag won Care IS vermogensbeheer na twee eerdere nominaties de felbegeerde Gouden Stier, in de categorie beste vermogensbeheerder van Nederland. Een prestatie van formaat, zeker omdat het bedrijf nog maar vijf jaar bestaat. Dit smaakt naar meer.

Het kantoor aan de Mgr. C. Veermanlaan staat werkelijk vol met kaarten en bloemen. De ene felicitatie nog mooier dan de andere. Oprichter en bestuurder Loege Schilder kijkt naar een boeket dat hij nog niet had gespot. Het blijkt afkomstig van een klant uit Peking, China. Het winnen van deze prijs heeft heel wat teweeggebracht, beseft Schilder. Naast de talloze felicitaties hebben we ook reeds tientallen nieuwe informatieaanvragen ontvangen. Dat is heel veel voor een bedrijf als wij, dat zo’n 450 klanten bedient.

Lovend juryrapport

De genomineerde vermogensbeheerders hadden volgens de vakjury van de Gouden Stier-prijs allemaal zeer complete voorstellen. De beoordelaars hebben met name gelet op de inzicht in de driehoek – kosten, rendement en risico – en inzicht in het beleggingsbeleid en risicobeleid. Verder was de begrijpelijkheid van de voorstellen en de haalbaarheid van de voorgestelde plannen een belangrijke overweging. De doorgaans kritische juryleden spraken lovende woorden over Care IS. Ze hadden een uitermate compleet voorstel en heldere communicatie over het beleggingsbeleid, risicobeleid en conservatieve (rendements)verwachtingen. De uitgangspunten en de borging van het beleggings- en risicobeleid waren goed toegelicht. Verder had Care IS meerdere scenario’s uitgewerkt. Zo lieten zij zien wat er gebeurt als je bijvoorbeeld vijf jaar langer doorwerkt ten opzichte van het basisscenario (eerder stoppen met werken) van de klant. Meerdere scenario’s tonen was volgens ons een mooi voorbeeld van actief meedenken in het belang, aldus de jury.

Lange termijn

De nuchtere vermogensbeheerders uit Volendam bleven onder meer Theodoor Gilissen Bankiers een stap voor. Een gerenommeerd bedrijf, dat al meer dan 130 (!) jaar bestaat. Tja, wat kun je ervan zeggen? Het is natuurlijk heel bijzonder voor een onderneming die vijf jaar geleden is opgericht. Het is voor ons een goede motivatie om onze dienstverlening te blijven verbeteren en elke dag met plezier aan het werk te blijven gaan, aldus Schilder, die zich meer focust op de lange termijn. Natuurlijk is zo’n onderscheiding fantastisch en hebben we er enorm van genoten, maar we weten ook dat het belangrijker is dat we morgen weer de juiste beslissingen nemen voor onze klanten. Een cliënt uit Peking die een bos bloemen stuurt om je te feliciteren, puur uit waardering. Ze zijn tevreden met ons. Dát is waar het ons echt om gaat.

Schilder richtte Care IS samen met Laurens Leek en Henk Molenaar op vanuit de overtuiging dat vermogensbeheer beter en goedkoper kan en moet. De Volendammers zijn van mening dat het vermogen van hun klanten op lange termijn alleen kan groeien als het behoud van hun vermogens de basis vormt. De visie van Care IS wordt breed gedragen. Dat is af te leiden aan de vijfsterrenonderscheidingen op beleggingssites en prijzen die worden gewonnen, maar ook aan het groeiende aantal klanten dat Care IS zijn vermogen toevertrouwt. Een grote groep mensen ziet beleggen nog steeds als een te groot risico, maar bij de gemiddelde bank krijg je vandaag de dag nog rond de één procent rente over je vermogen, vertelde Schilder in een eerder interview met deze krant. Als je daarvan de algemene inflatie van gemiddeld één procent aftrekt, staat je rendement op nul. Daarnaast betaal je over het eigen vermogen in box 3 van het belastingstelsel ook nog eens 1,2% vermogensrendementsheffing. Aan het eind van de rit betaal je dan dus meer dan het oplevert. Ik denk dat ondernemers, die zelf voor hun pensioen moeten zorgen, tegenwoordig bijna genoodzaakt zijn om een deel van hun vermogen te (laten) beleggen.

Risico

Care IS onderscheidt zich onder meer door vermogensbehoud boven vermogensgroei te stellen. Beleggingen van de klant worden breed gespreid en als Care IS vindt dat het risico in de markt toeneemt, wordt daarop meteen geanticipeerd. Er wordt veel gekeken naar de risicograad binnen verschillende segmenten. Schilder: Het risico voor de klant is anders te groot.

Om het rendement te verhogen, belegt Care IS in bedrijven met specifieke kenmerken, zoals kleine en middelgrote bedrijven (small-cap), lage of ondergewaardeerde bedrijven (value) en bedrijven die gevestigd zijn in opkomende landen (emerging markets). Als de risico’s op beurzen en markten toenemen, bouwen we de risicovolle beleggingen in de beleggingsportefeuille stapsgewijs af. Om hier een goede inschatting van te maken, gebruiken wij eigen ontwikkelde modellen op basis van wetenschappelijke theorieën, gecombineerd met onze jarenlange ervaring en gezonde verstand, aldus Schilder.

Nieuw product

Het bedrijf uit Volendam blijft gestaag doorgroeien en behoort inmiddels tot de top-50 vermogensbeheerders van Nederland. Veelvuldig komen er aanvragen binnen voor vermogensbeheer onder de € 100.000. Hiervoor lanceert Care IS januari 2016 een nieuw product voor lagere vermogens.

Schilder bevestigt het: We gaan lekker. Waarna hij zichzelf meteen weer indekt: Er is nog een heleboel te winnen voor ons. Waar wij iets meer dan 120 miljoen vermogen beheren, beleggen de grote banken miljarden. Daar zit nog genoeg verschil tussen.

Of Care IS ook diezelfde kant op wil? Het is wat arrogant om dat nu te zeggen. Ons marktaandeel is nog heel klein. Maar we willen uiteraard verder groeien. En dat hoeft niet per se morgen. We zetten elke dag een stap voorwaarts.

Feit is dat Care IS inmiddels wel een geduchte concurrent is. Zeker nu de Gouden Stier van 2015 op het kantoor in Volendam prijkt. De eervolle prijs heeft een mooi plaatsje verworven, naast de lokale IBEV In de kijker-prijs, die in 2014 werd gewonnen. Volgend jaar doen we weer mee, grijnst Schilder. En we willen ook wéér winnen. Sommige mensen zeggen: het is moeilijker om op de top te blijven dan er te komen, maar ik trek die uitspraak in twijfel. Het is volgens mij belangrijker dat je weet wat je moet doen om te winnen. En die kennis hebben we nu. Volgend jaar zullen we de jury weer proberen te verrassen.


Deel via social media: