Beleggen tijdens de zomermaanden

In de zomer is het op de beurs relatief rustig. Vanwege de vakanties zijn de handelsvolumes lager dan normaal. Toch is het voor ons niet de tijd om rustig achterover te zitten. Veel bedrijven publiceren deze weken hun halfjaarcijfers en op de achtergrond spelen nog steeds de handelsperikelen tussen president Trump en de rest van de wereld.

Winstgroei bedrijven op recordniveau

Tijdens de zomermaanden publiceren grote bedrijven hun kwartaal- en halfjaarcijfers. Van de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven heeft inmiddels 82% cijfers gepubliceerd. Bijna 80% van de bedrijven kwam met betere resultaten dan door analisten was verwacht. Dit geeft aan dat bedrijven nog altijd volop profiteren van de wereldwijde economische groei.

Handelsconflict, Trump en China

Tussen Trump en China botert het nog altijd niet. Afgelopen week kondigde Trump nog aan om bestaande tarieven op Chinese goederen te verhogen. De Europese Unie daarentegen is aan het onderhandelen met de VS. In de tussentijd hebben beide grootmachten afgesproken niet met nieuwe heffingen te komen.

Apple top, Facebook flop

Twee aandelen die afgelopen week in de schijnwerpers stonden waren Apple en Facebook. Het grootste social media bedrijf ter wereld werd afgestraft op de beurs na tegenvallende kwartaalcijfers en matige vooruitzichten. In een paar minuten tijd daalde het aandeel Facebook met 20%. Aandelen Apple vielen juist wel in de smaak; de marktwaarde van het populaire technologiebedrijf bereikte de magische grens van 1.000 miljard dollar.

Verwachtingen

De komende tijd verwachten we dat de handelsspanningen nog wel even op de voorgrond blijven. Economische indicatoren en vertrouwenscijfers geven de komende tijd inzicht over wat de impact is op de economische groei en bedrijfsresultaten. Tenzij de situatie hevig escaleert, verwachten wij dat de impact op de wereldwijde bedrijvigheid beperkt zal zijn. De laatste economische groeicijfers tonen aan dat de Amerikaanse economie nog geen last ondervindt.
 


Deel via social media: