Beurzen maken pas op de plaats vanwege nieuwe importheffingen

Sinds april zaten beurzen wereldwijd in een stijgende lijn. De afgelopen dagen is het sentiment echter veranderd. Beurzen maken een pas op de plaats vanwege de opnieuw oplaaiende handelsdreiging tussen de Amerikaanse president Trump en zijn wereldwijde handelspartners.

Handelsmaatregelen

In maart ontstond het handelsconflict nadat de VS heffingen op onder andere zonnepanelen, staal en aluminium instelde. China reageerde met heffingen op onder andere Amerikaans fruit en noten. Na extra heffingen in april keerde de rust in mei terug en herstelden de aandelenbeurzen. Beide grootmachten toonden de intentie om te onderhandelen.

Huidige perikelen

De reden voor de huidige onrust op de beurs komt voort uit nieuwe dreigingen van president Trump. Hij wil mogelijk nieuwe heffingen instellen op Chinese – nog onbekende – goederen ter waarde van 200 miljard dollar. Peking dreigde direct met tegenmaatregelen.
 
Daarnaast gaat het gerucht dat Trump van plan is om Chinese investeringen in Amerikaanse techbedrijven aan banden te leggen. Het zou gaan om onder andere de luchtvaart, elektrische auto’s, ICT, robots en biotechnologie. Door investeringen uit China te weren, moet worden voorkomen dat waardevolle informatie en technologie in Chinese handen komt.

Trump heeft een andere kijk

Trump kijkt anders naar het internationale speelveld dan zijn collega’s. Hij gelooft niet in internationale handelsverdragen waar iedereen voordeel bij kan hebben. Hij ziet de wereldwijde handel daarentegen als een spel. En bij elk spel zijn er winnaars en verliezers.
 
De VS trekt in zijn ogen al jarenlang aan het kortste eind. Gevolg hiervan is dat het handelstekort tussen de VS en de Aziatische landen is opgelopen. De VS importeert namelijk meer dan het exporteert, met bijvoorbeeld China en Mexico. Door nu handelsbeperkingen op te leggen probeert Trump binnenlandse producten aantrekkelijker te maken om zo het handelstekort terug te dringen. Hiermee houdt hij zich ook gelijk aan een van zijn belangrijkste campagnebelofte.

Impact op de beurs

De negatieve reactie op de beurzen is te verklaren. Beleggers houden niet van onzekerheid. Dat leidt tot het afbouwen van risicovolle beleggingen als aandelen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar relatief veilige obligaties toe. In ontwikkelde landen is de impact op beurskoersen tot nu toe beperkt, maar in Opkomende landen zijn de gevolgen groter.
 
We houden de ontwikkelingen scherp voor u in de gaten. Het is belangrijk de situatie vanuit een langetermijnperspectief te bekijken. De impact van de huidige handelsmaatregelen op de groei van de wereldeconomie is naar verwachting zeer beperkt. Op dit moment houden we vast aan onze huidige beleggingskoers.
 


Deel via social media: