Beweging op de aandelenbeurzen

Beweging op de aandelenbeurzen

Twee weken geleden las u in ons nieuwsbericht ‘Update ontwikkelingen financiële markten’ over de toegenomen beweeglijkheid op de aandelenbeurzen. Ondanks een korte periode van relatieve rust, blijft het beweeglijk. In dit nieuwsbericht leggen wij de situatie uit.

Beleggers voorzichtiger

De afgelopen weken zijn beleggers terughoudender geworden. Voornamelijk vanwege minder hoge economische groeiverwachtingen. Gevolg is dat koersen van aandelen onder druk staan.

Risicobronnen

Beleggers verwachten dat verschillende situaties de economische groeiverwachtingen negatief gaan beïnvloeden. Amerikaanse Federal Reserve (Fed) staat om die reden in de schijnwerpers. Die is zeer stellig met het verhogen van de Amerikaanse rente. Beleggers zijn bezorgd dat de economische groei hierdoor afremt, wat bedrijfswinsten op termijn kan verlagen. Daarom is de aandacht voor Amerikaanse bedrijfscijfers deze week groot. Vooral de verwachtingen die bedrijven afgeven, worden op een goudschaal gewogen. Verder hangen de handelsspanningen tussen de VS en China nog steeds boven de markt.
 
In Europa zijn beleggers onzeker over de afwikkeling van Brexit. Concrete afspraken over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk zijn er nog steeds niet. Ook de Italiaanse begrotingskwestie drukt het sentiment. De Europese Commissie accepteerde het eerste begrotingsvoorstel niet. Deze wijkt te veel af van de Europese afspraken. Brussel heeft de Italianen drie weken de tijd gegeven voor een nieuw voorstel. 

Sentiment

Sentiment is een gevoel of stemming dat op de financiële markten sterk aanwezig is. Vooral op korte termijn bepaalt het sentiment de richting van de beurs. De afgelopen weken woog negatieve berichtgeving zwaarder dan positief nieuws. Dat is een reden voor dalende koersen op de wereldwijde aandelenbeurzen.
 
Financiële markten bevinden zich daarnaast in een overgangsfase. De afgelopen jaren stonden in het teken van lage rentes en stimulering door centrale banken. Nu bewegen rentes weer richting hogere, normale niveaus en worden stimuleringsmaatregelen afgebouwd. Dit gaat gepaard met meer onzekerheid en hogere volatiliteit. 
 
Wij gaan er vooralsnog vanuit dat de economische groei zowel nu als in de toekomst sterk genoeg blijft om stijgende aandelenkoersen te ondersteunen. Kortstondige koersdalingen zijn nooit helemaal te voorkomen. Uw beleggingsportefeuille is zorgvuldig en risicomijdend gepositioneerd. Zo bieden de (staats)obligatiefondsen en grondstoffen bescherming tegen oplopende risico’s en zorgen risicodempende aandelenfondsen zoals Minimum Volatility voor een minder grote daling in vergelijking met het marktgemiddelde. Ook de onderweging van de relatief dure en beweeglijke technologiebedrijven in de portefeuilles zorgt voor een stabieler rendementsverloop.

 


Deel via social media: