Het Brexit referendum komt snel dichterbij. In dit nieuwsbericht leggen wij de betekenis van Brexit uit en wat de eventuele gevolgen zijn voor de economie en bij beleggen.
Brexit betekenis
Op 23 juni vindt het Brexit referendum plaats en mogen de inwoners van het Verenigd Koninkrijk stemmen over een afscheiding van de Europese Unie. Een eventuele afscheiding wordt Brexit genoemd. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijk lid van de EU. Hoewel zij de Britse Pond hebben gehouden (en dus niet de Euro) zijn er geen handelsbarrières door het lidmaatschap. Daarnaast maken ze onderdeel uit van het Europees Parlement en betalen zij ook belastingen aan “Brussel”.
Brexit gevolgen
Het Verenigd Koninkrijk is voor veel Europese landen een belangrijke handelspartner. Wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, wordt de handel met de overige landen in de Europese Unie een stukje moeilijker. Voor landen als Nederland en Ierland, die veel handel drijven met de Britten, kan dit leiden tot een daling van economische groei van meer dan 1% gedurende een lange periode.
De gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk zelf zijn nog groter. Naast de verminderde handel zal een afscheiding waarschijnlijk ook leiden tot het vertrek van een aantal grote financiële instellingen uit London. Dit heeft gevolgen voor de werkgelegenheid en de vastgoedprijzen.
Tenslotte kan een mogelijke afscheiding van de Britten de deur open zetten voor een vertrek van andere landen uit de Europese Unie. We kunnen daarbij denken aan landen als Italië en Spanje, die het moeilijk hebben, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland kan het sentiment keren. Uiteindelijk kan dit grote gevolgen hebben voor de Europese handel.
Wat heeft dit voor impact op de portefeuille?
Als wordt gekozen voor een Brexit leidt dit tot risico en onzekerheid. Er is weinig tot geen ervaring met een dergelijke gebeurtenis. De grootte van de gevolgen van de afscheiding hangt af van de opstelling van het Verenigd Koninkrijk aan de ene kant en de Europese Unie aan de andere kant. Waarschijnlijk komt snel een vrijhandelsverdrag tot stand. Dan valt de groeivertraging mee. De kans is klein dat lang wordt gesteggeld over de voorwaarden in het verdrag.
Over de uitkomst van de stemming is veel speculatie. De meeste experts zijn van mening dat de Britten zelf ook de grote negatieve gevolgen zien en tegen afscheiding stemmen. De uitkomsten van de verschillende polls variëren en geven geen duidelijke voorspelling.
Een andere indicator van de uitkomst is de richting die de effectenmarkt kiest. In de koersvorming op de effectenmarkt is immers alle beschikbare informatie verwerkt. De rente- en aandelenmarkten gaven tot begin juni geen blijk van onrust omtrent de mogelijke Brexit. De afgelopen dagen bewegen beurzen meer. Dit is vooralsnog geen aanleiding tot ingrijpen in de portefeuille. Care IS vermogensbeheer blijft de ontwikkelingen rond Brexit scherp monitoren.