Care IS bouwt aandelen af in portefeuilles

Als gevolg van de onrust op de financiële markten, heeft Care IS een deel van de aandelen in de beleggingsportefeuilles verkocht. Aandelen in opkomende landen zijn afgebouwd door de volledige verkoop van de Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF. Daarnaast is een deel van de wereldwijde aandelen afgebouwd door circa een derde van de positie in de Think Global Equity UCITS ETF te verkopen.

 

Care IS maakt inschattingen van het toekomstige risico. Deze inschattingen zijn gestegen als gevolg van de grote bewegingen in de aandelenkoersen. De risicograad van aandelen in Opkomende landen is het sterkst gestegen, omdat deze het meest afhankelijk zijn van de Chinese economie en de olieprijs. Om het risico van de portefeuille verder te verminderen verkopen we ook wereldwijd een deel van de aandelen.

 

Sinds de start van 2016 zijn vooral Chinese aandelen zeer beweeglijk. Vanaf 2016 geldt nieuwe regelgeving die de markten moet stabiliseren: bij een verlies van 5% wordt de handel een kwartier opgeschort om handelaren de gelegenheid te geven tot bezinning. Bij een verlies van 7% wordt de handel voor de rest van de dag gesloten. In de eerste 4 dagen van het jaar is de handel al twee keer voortijdig gesloten vanwege een verlies van 7%. Naast de Chinese aandelen, is daarbij ook de Chinese munt flink gedaald. 

 

Tegelijkertijd lijkt ook aan de daling van de olieprijs nog geen einde te komen. In de eerste dagen van het jaar is de prijs van een vat olie alweer bijna 10% gedaald. Landen en bedrijven die olie produceren hebben minder inkomsten door de lage olieprijs. In sommige gevallen wordt het lastig om schulden terug te betalen. Met name opkomende landen zijn grote olie-exporteurs.

 

De verkopen leiden tot het afbouwen van 20% van het aandelenstuk van de portefeuille. We houden de opbrengst van de verkoop tijdelijk op de geldrekening aan. 

 


Deel via social media: