Tegen alle verwachtingen in heeft de Britse bevolking op 23 juni gekozen voor een Brexit. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.
Financiële markten reageerden geschokt op de uitslag van het referendum. Aziatische en Europese aandelen daalden over een breed front en de Euro en het Britse pond daalden ten opzichte van andere valuta’s. Veilige obligaties stegen juist.
De uitkomst van het Brexit referendum roept veel vragen en onzekerheid op: wie volgt de opgestapte premier Cameron op, wat doen Schotland en Noord-Ierland die juist bij de EU wilden blijven, hoe verloopt het proces van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, op welke termijn komen nieuwe handelsverdragen tot stand en wordt ook in andere landen een soortgelijk referendum georganiseerd? Welke impact heeft dit alles op de economie en de financiële markten?
De OECD berekende dat een Brexit leidt tot een 5% daling van Bruto Nationaal Product in het Verenigd Koninkrijk. Het CBS verwacht meer dan 1% daling van het Nederlandse BNP. Vergelijkbare cijfers gelden voor andere handelspartners van de Britten. Verder wordt verwacht dat Londen niet langer het belangrijkste financiële centrum ter wereld zal zijn. Dit heeft niet alleen gevolgen voor financiële instellingen, maar ook voor vastgoedbeleggers met posities in Londen. Financiële instellingen waren vrijdagmorgen de grootste dalers.
Care IS bouwt een deel van de portefeuilles af
In ons bericht van 14 juni hebben we aangegeven de ontwikkelingen rond Brexit scherp te volgen. De onverwachte uitslag van het Brexit referendum heeft geleid tot grote onzekerheid. Hoe groot de gevolgen van het Brexit besluit exact zijn, wordt in de aankomende periode duidelijk. Er is zeer beperkte ervaring met dergelijke gebeurtenissen, wat de onzekerheid verder vergroot. Hoger risico gaat vaak gepaard met dalende koersen.Daarom heeft Care IS besloten de helft van de iShares MSCI World UCITS ETF te verkopen. Hierdoor wordt het aandelenbelang met 20% verlaagd.