Care IS houdt ontwikkelingen in de VS scherp in de gaten

Sinds 1 oktober is er in de Verenigde Staten een zogenaamde ´shutdown´ van kracht. Deze shutdown houdt in dat een groot deel van de Amerikaanse overheid is gesloten en dat ambtenaren met onbetaald verlof naar huis zijn gestuurd. De shutdown is het gevolg van het niet goedkeuren van de nieuwe overheidsbegroting. De nieuwe begroting wordt tegengehouden door de Republikeinen, die de meerderheid van de stemmen in het Huis van Afgevaardigden hebben. De Republikeinen willen de nieuwe begroting pas accepteren als ‘Obamacare’ wordt uitgesteld en aangepast. Obamacare is de wetgeving waardoor alle Amerikanen voor zorg verzekerd zijn.

 

Met het accepteren van de nieuwe begroting wordt ook het schuldenplafond verhoogd. Die bereikt naar verwachting volgende maand de wettelijk vastgelegde limiet van 16,7 biljoen dollar. Wanneer de Democraten en Republikeinen het vóór het bereiken van het schuldenplafond niet eens worden over de begroting, zal de Amerikaanse staat de geldkraan noodgedwongen dicht moeten draaien.

 

Het zou voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis zijn dat de Verenigde Staten het schuldenplafond niet verhoogd. Het is niet waarschijnlijk dat de onderhandelingen over de verhoging van de maximale staatsschuld vastlopen. Zonder de hogere schuldlimiet moet de Amerikaanse overheid enorm in de uitgaven snijden. Daarnaast is de kans groot dat ook betalingen aan rente en aflossing op de staatsschuld dan niet meer kunnen worden voldaan. Hierdoor kunnen de Verenigde Staten als wanbetaler te boek komen te staan, wat tot grote onrust kan leiden op de financiële markten. Amerikaanse staatsleningen gelden namelijk als de meest veilige belegging.

 

Care IS houdt de ontwikkelingen in de Verenigde Staten scherp in de gaten. Wanneer het koersrisico te hoog wordt, zal Care IS beslissen in te grijpen in de portefeuilles.


Deel via social media: