Care IS vult aandelenportefeuille weer volledig in

Op maandag 9 november heeft Care IS de weging in aandelen weer volledig opgebouwd. De cash positie is voor 60% geïnvesteerd in wereldwijde aandelen ontwikkelde markten (Think Global Equity ETF) en voor 40% in aandelen opkomende markten (Vanguard FTSE Emerging markets ETF).

In het derde kwartaal van 2015 heeft Care IS de beleggingen in aandelen stapsgewijs afgebouwd. Aanleiding hiervoor was de toegenomen volatiliteit (beweeglijkheid) op de financiële markten. Deze volatiliteit werd onder andere veroorzaakt door de angst onder beleggers voor een Chinese groeivertraging en de impact daarvan op de wereldeconomie. Daarnaast zorgden de problemen rond Volkswagen en de mogelijke impact daarvan op de economische groei in Duitsland voor onrust op de aandelenbeurzen.

Sinds het begin van het vierde kwartaal is de volatiliteit op de aandelenbeurzen gedaald en is het sentiment onder beleggers verbeterd. Beleggers reageerden positief op de woorden van de Amerikaanse en de Europese Centrale Bank om het stimulerende beleid te handhaven of zelfs uit te breiden. Care IS heeft op 26 oktober reeds Amerikaanse en Europese aandelen aangekocht.

In de periode na 26 oktober zijn markten verder tot rust gekomen en zijn de economische indicatoren verder verbeterd. De volatiliteit op de financiële markten en in de beleggingsportefeuilles van Care IS is hierdoor verder afgenomen. Dit heeft ons doen besluiten om de onderwogen positie in aandelen wereldwijd en uit opkomende landen weer op te bouwen.

Care IS zal de positie in aandelen uit opkomende landen wel defensiever gaan inrichten, omdat de risico’s van een Chinese groeivertraging op de achtergrond nog wel aanwezig zijn. Zo wordt de weging van aandelen uit opkomende landen teruggebracht van 15% naar 10% van het aandelenstuk. Daarnaast zal er niet meer in smallcap aandelen belegd worden, maar in largecap aandelen. Hoewel de positie in smallcap aandelen positief heeft bijgedragen aan het rendement in het eerste deel van 2015, nemen we nu de minder risicovolle largecap aandelen op in de portefeuilles.

Voor de positie in largecap aandelen uit opkomende landen hebben we een nieuwe ETF geselecteerd: Vanguard FTSE Emerging markets ETF. Bijkomend voordeel van deze ETF is dat de totale jaarlijkse kosten (TER) van deze ETF 0,25% bedragen. Daarmee is deze ETF 0,30% goedkoper dan de SPDR Emerging Market Smallcap die voorheen in de portefeuilles was opgenomen. Verder zijn de spreadkosten van de Vanguard ETF lager omdat er veel meer handel plaatsvindt in het fonds. We hebben 10% van de aandelenportefeuille geïnvesteerd in de Vanguard FTSE Emerging markets ETF.
De resterende 15% is aangekocht in de Think Global Equity ETF.


Deel via social media: