Coronavirus zorgt voor onrust op de beurzen

Coronavirus zorgt voor onrust op de beurzen

De onrust onder beleggers vanwege het coronavirus is toegenomen. Hierdoor sloten wereldwijde aandelenbeurzen maandag 25 februari in het rood. Aanleiding hiervoor was een toename van besmette gevallen in onder andere Italië en Zuid-Korea. In deze update geven wij onze visie op nieuwste ontwikkelingen omtrent het coronavirus.

Coronavirus verder verspreid

De verdere verspreiding van het coronavirus heeft tot onrust geleid onder beleggers. In het Noorden van Italië zijn ca. 50.000 mensen onder quarantaine geplaatst. Ook worden scholen en andere publieke locaties gesloten om verdere besmetting tegen te gaan.

In Zuid-Korea is een uitbraak geconstateerd onder leden van een kerkbeweging. De overheid test daarom dagelijks 13.000 mensen om verdere verspreiding van het virus in de kiem te smoren. 

Ook andere overheden zetten zich in om verdere verspreiding te voorkomen. Zo heeft de VS er $2,5 miljard voor uitgetrokken om het virus te bestrijden en een vaccinatie te ontwikkelen.

Wereldwijde besmetting relatief beperkt

Hoewel het virus zich inmiddels verder heeft verspreid, is het aantal besmette gevallen buiten China nog steeds relatief beperkt. Het totale aandeel besmette gevallen buiten China en Zuid-Korea is lager dan 1%. 

De WHO classificeert het coronavirus niet als een pandemie, maar als een noodtoestand met betrekking tot de internationale gezondheid. Een pandemie verspreid zich gemakkelijk van persoon tot persoon rond de wereld. Het coronavirus is vooralsnog beperkt tot clustergevallen in verschillende landen. 

Positief nieuws uit China

Minder prominent besproken in de media was het positieve nieuws uit China met betrekking tot het coronavirus. Gisteren werden er buiten de Hubei provincie – de regio waar het virus is ontstaan – slechts 9 nieuwe geïnfecteerde gevallen gemeld. Dit is het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds het coronavirus bekend werd. Binnen de afgesloten Hubei provincie werd wel een stijging gerapporteerd.

De Chinese President moedigt regio’s met een laag risico aan om de economische activiteit te hervatten. Regio’s met een hoger risico worden aangestuurd op het controleren van de epidemie. De Chinese provincie Hubei blijft zo goed als afgesloten van de buitenwereld. In de rest van China worden fabrieken, ondernemingen en bouwplaatsen geleidelijk opnieuw opgestart. 

Verwachte impact financiële markten

Bij het evalueren van de impact speelt China een belangrijke rol. China is, na de VS, de grootste economie ter wereld. Sterke negatieve gevolgen voor de Chinese economie zullen daarom ook gevolgen hebben voor buitenlandse economieën. 

Verwacht wordt dat de Chinese economische groei over het eerste kwartaal zal afnemen naar een groei van 3% of lager. In het vierde kwartaal groeide de Chinese economie nog met 6%. Volgens de Chinese president zal de impact van de virusuitbraak een relatief grote maar korte-termijn impact hebben op de economie. Deze verwachting vinden wij aannemelijk, gezien het dalende aantal besmette gevallen buiten de Hubei provincie. 

Ook de verwachtingen voor de VS – de grootste economie ter wereld – spelen een belangrijke rol. Analisten van Amerikaanse aandelen stelden de verwachte winstgroei sinds medio januari bij van 8,5% naar 7,3%. De groeiverwachtingen voor 2021 zijn daarentegen juist toegenomen van 10,9% naar 11,5%. Analisten lijken dus uit te gaan van een deukje in de korte termijn winstverwachtingen, gevolgd door herstel op de langere termijn.

Onze visie

De laatste dagen komt er goed en slecht nieuws naar buiten over het coronavirus. De (financiële) media leggen de nadruk op de negatieve ontwikkelingen.

Bij het beoordelen van het coronavirus richten wij ons op de beschikbare feiten. Ook maken wij de vergelijking met soortgelijke virussen in het verleden, zoals SARS en MERS. Zie hiervoor onze eerdere update over het coronavirus.

Op basis van deze analyse verwachten wij dat het coronavirus geen diepgaande impact zal hebben voor de langere termijn. Wij beschouwen deze ontwikkelingen daarom als beweeglijkheid op de korte termijn. Vanzelfsprekend blijven wij de situatie nauwlettend volgen en houden u op de hoogte wanneer nieuwe feiten hier aanleiding voor geven.


Deel via social media: