Donald Trump nieuwe president: Impact op financiële markten

Tegen de verwachtingen in is Donald Trump verkozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. De eerste reacties op de financiële markten waren duidelijk negatief. De Amerikaanse en Europese indexfutures openden voorbeurs circa 4% lager. Verder daalde de waarde van de Amerikaanse dollar met 2% ten opzichte van de Euro.

Herstel gedurende de ochtend

Gedurende de ochtend herstelden de koersen. Europese indices opende om 9:00 uur op -3%, maar stonden aan het einde van de ochtend op een verlies van ongeveer -1%. Ook de koers van de Amerikaanse dollar wist een groot deel van het verlies weer in te lopen gedurende de ochtend. 

Impact beleggingsportefeuilles

De daling van de aandelenkoersen en de Amerikaanse dollar had een negatieve impact op de waarde van de beleggingsportefeuilles. Door de wereldwijde spreiding over verschillende landen werd het verlies wel beperkt.


Tegenover aandelen zorgden de obligaties in de portefeuilles ook voor demping. Zo stond de iShares Euro Corporate Bond ex-Financials – de grootste obligatiepositie in de portefeuilles – op een klein verlies van -0,25% rond de klok van 10:00 uur.

Verwachtingen op korte termijn

De huidige reactie op de financiële markten is vergelijkbaar met de situatie na het Brexit-referendum. Ook toen zagen we in de eerste uren van de handel een kortstondige verkoopgolf, waarna de koersen herstelden.


Donald Trump was in zijn overwinningsspeech vanochtend een stuk gematigder dan in zijn toespraken tijdens de campagnes. In de aankomende periode zal duidelijk worden in hoeverre Trump de economie en de financiële markten gaat beïnvloeden.

Vervolgstappen Care IS

In de dagen vóór de verkiezingen zagen we geen reden om maatregelen te nemen in de portefeuilles. De peilingen en marktverwachtingen wezen op een overwinning van Clinton. Met de brede regio- en sectorspreiding en de verschillende factoren waarin we beleggen, zijn de portefeuilles goed bestand tegen wisselende en volatiele beurskoersen. Gezien de huidige ontwikkelingen op de financiële markten zien we op dit moment geen reden om wijzigingen door te voeren in de beleggingsportefeuilles. 

 


Deel via social media:

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.