Duitse en Nederlandse rentes naar historisch lage niveaus

De rentes op Duitse en Nederlandse staatsobligaties zijn in de afgelopen maanden gedaald naar historisch lage niveaus. De Duitse rente op 10-jaars staatsleningen daalde in augustus voor het eerst in de geschiedenis onder de 1%. Ook de Nederlandse tienjaarsrente staat met 1,05% op een historisch laagtepunt.

 

Niet alleen in Duitsland en Nederland maar ook in andere Europese landen zijn de rentes historisch laag. Duitsland en Nederland worden gezien als de meest kredietwaardige landen in Europa. Hierdoor betalen deze landen de laagste rentes op hun staatsschuld.

 

Vanwege de lage rentes heeft Care IS de weging in staatsobligaties vanaf mei 2012 volledig afgebouwd. We zien op dit moment geen aanleiding om staatsobligaties weer op te nemen in de beleggingsportefeuilles. Vanwege de dalende rentes is de vergoeding die een belegger ontvangt voor een belegging in staatsobligaties dermate laag, dat deze niet opweegt tegen het risico van een eventuele rentestijging. Wanneer de rente op enig moment stijgt, heeft dit een ongunstig effect voor bestaande obligatiehouders. Care IS heeft momenteel uitsluitend bedrijfsobligaties in de beleggingsportefeuilles opgenomen. Bedrijfsobligaties zijn minder gevoelig voor renteschommeling en hebben een hoger verwacht rendement ten opzichte van staatsobligaties.


Deel via social media: