Fed verhoogt rente in VS voor het eerst in 9 jaar

Na 9 jaar heeft de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente verhoogd. Het belangrijkste rentetarief is met een kwart procentpunt verhoogd en komt daarmee uit tussen de 0,25% en 0,5%. Voorzitter Janet Yellen liet weten dat de rente in de komende tijd geleidelijk verder wordt verhoogd. Hoe snel dit zal gaan, hangt af van de economische ontwikkelingen.
 
De historisch lage rentestand was het resultaat van een reeks renteverlagingen tijdens de financiële crisis die in 2007 begon. Met de lage rente en een reeks andere maatregelen heeft de Fed het herstel van de Amerikaanse economie gestimuleerd. Volgens de centrale bankiers is 's werelds grootste economie nu krachtig genoeg om een hogere rente aan te kunnen.
 
Op de valuta- en rentemarkt waren de reacties op het besluit niet al te groot. Er werd al langere tijd rekening gehouden met een renteverhoging. Op de aandelenbeurzen werd wel positief gereageerd. In de regel is een stijging van de rente ongunstig voor aandelenbeleggers, maar de Fed herhaalde woensdag dat de rente de komende tijd slechts geleidelijk verder zal worden verhoogd. Daarnaast blijft het huidige stimuleringsbeleid en de nog steeds lage rente ondersteunend voor de Amerikaanse economie.

Deel via social media: