Fed verhoogt rente zoals verwacht

Woensdag 14 december jl. is de lang verwachte renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank (Fed) bekendgemaakt. Net als een jaar geleden, verhoogde de Fed de beleidsrente zoals verwacht met 0,25%. De beleidsrente ligt nu tussen de 0,50% en 0,75%.

Economische voorspellingen

Tijdens de persconferentie van Fed voorzitster Janet Yellen werden ook de nieuwe prognoses voor de Amerikaanse economie bekend gemaakt. De groei van de Amerikaanse economie zal volgend jaar naar verwachting uitkomen op 2,1%. De inflatie beweegt richting de gewenste 2% en de werkloosheid in de VS daalt volgend jaar waarschijnlijk tot 4,5%.

Drie renteverhogingen in 2017

De enige verrassing is het aantal geplande renteverhogingen voor volgend jaar. De Fed verwacht de rente in 2017 drie keer te verhogen, terwijl analisten rekenden op slechts twee verhogingen. Het lijkt erop alsof de Fed de rente sneller wil verhogen met het oog op het aangekondigde stimuleringsbeleid van Donald Trump.

Marktreacties

De aandelenbeurzen reageerden kalm op de renteverhoging. Hoewel Amerikaanse beurs in de min eindigde, opende de Europese beurs de ochtend hoger. De waarde van de Amerikaanse dollar is verder gestegen, net zoals de rente in de VS en Europa.  


Deel via social media: