Impact aanslagen Parijs voor beleggingen

Impact aanslagen Parijs voor beleggingen

Vrijdag 13 november werd de wereld opgeschrikt door een aantal verschrikkelijke aanslagen in Parijs. De hele wereld rouwt om de slachtoffers en is onzeker over de vervolgacties. Het is gemakkelijk om te veronderstellen dat het risico voor de beleggingen ook is toegenomen.

Care IS bouwt de allocatie in de portefeuille af als de risico’s op de beleggingsmarkt toenemen. In de onderstaande tabel is het rendement weergegeven van 1 tot 30 dagen na een grote aanslag. De aanslagen op het WTC in New York op 11 september 2001 hadden na 10 dagen een grote impact: -10,17%. Dit verlies was na 30 dagen weer volledig ingelopen. 30 dagen na de aanslag van Anders Breivik stonden wereldwijde aandelen op een verlies van ruim 16%. Deze daling hing vooral samen met de schuldproblematiek in Griekenland. Onze conclusie is dat een terroristische aanslag niet leidt tot blijvend lagere koersen en geen reden is om de portefeuille af te bouwen.

Dit zagen we ook terug in de volatiliteit op de markten; deze is niet gestegen en geeft geen aanleiding om actie te ondernemen.


Deel via social media: