Koers dollar/euro flink in beweging

Waar de koersen van aandelen en obligaties rustig oplopen, zijn valutakoersen flink in beweging. De dollar/euro koers is in de afgelopen weken sterk opgelopen van 1,07 naar 1,12. Voor beleggers is dit valutakoppel belangrijk voor het rendement in de beleggingsportefeuilles.

Zwakte van de dollar

De afgelopen weken waren macrocijfers uit de Verenigde Staten iets minder goed dan verwacht. Analisten en beleggers verwachten een gematigder tempo van renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Omdat de Amerikaanse rente een bepalende factor is voor de dollarkoers, stond de dollar onder druk ten opzichte van andere valuta’s.

Sterkte van de euro

In de Eurozone is het sentiment flink verbeterd door gunstige uitslagen van de Nederlandse en Franse verkiezingen. Daarbij zijn de economische macrocijfers uit de Eurozone beter dan verwacht. Deze ontwikkelingen zorgde voor een sterkere Euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Gevolgen voor uw beleggingsportefeuille

Binnen de beleggingsportefeuilles van Care IS zijn alle obligaties genoteerd of afgedekt naar euro’s. Schommelingen van valutakoersen hebben daardoor geen impact op het rendement. Binnen de beleggingscategorie aandelen wordt niet alleen in euro’s, maar ook in vreemde valuta’s belegd. Dit doen we vanwege spreidingsvoordelen. Dit betekent dat het rendement van aandelen mede bepaald wordt door valutaschommelingen.

 

Een groot deel van de wereldwijde aandelen wordt in de Verenigde Staten verhandeld. Daarom belegt Care IS een groot gedeelte van de beleggingsportefeuilles in Amerikaanse aandelen. De stijging van de euro ten opzichte van de dollar (daling van de dollar ten opzichte van de euro) heeft een negatief effect op het rendement van de aandelen uit de VS. Dit heeft er toe geleid dat de aandelenportefeuilles van Care IS minder hard zijn gestegen dan Europese indices.

Vooruitzicht

Ondanks dat de aandelenportefeuilles van Care IS in de afgelopen weken minder hard zijn gestegen, houden wij vast aan de huidige positionering van aandelen. Op lange termijn loont het om wereldwijd te spreiden en blootstelling aan verschillende valuta te hebben. Uiteindelijk zullen Amerikaanse aandelen ook profiteren van een daling van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro omdat de concurrentiepositie verbetert. 


Deel via social media: