Marktontwikkelingen en benaderingswijze Care IS

Na een positief derde kwartaal voor zowel aandelen als obligaties zijn de aandelenbeurzen wereldwijd in oktober gedaald.

 

Voor de onrust op de financiële markten is een aantal oorzaken aan te wijzen. Begin deze maand zorgde de negatieve berichten over de toekomst van de Duitse economie en de vrees voor een nieuwe recessie in Europa voor dalende aandelenkoersen. Ook heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie naar beneden bijgesteld. Verder speelt de dalende olieprijs, de verspreiding van het Ebola-virus en de opmars van IS in het Midden-Oosten een rol.

 

Om het risico in de beleggingsportefeuilles te verlagen heeft Care IS op vrijdag 10 oktober de positie in Amerikaanse smallcap aandelen verkocht. Vanwege de huidige onrust op de financiële markten houden we de opbrengst als cashpositie op de geldrekening aan.

 

Op woensdag 15 oktober werden de financiële markten opgeschrikt door berichten over een onverwacht stevige daling van de winkelverkopen in de VS en van de industriële activiteit in de regio rond New York. Dit leidde tot een verkoopgolf van aandelen en een vlucht naar veilige havens. De aandelenbeurzen wereldwijd verloren gemiddeld 2% en de rente op Nederlandse en Duitse 10-jaars staatsobligaties daalde verder naar historisch lage niveaus. Inmiddels zijn de koersen van aandelen wereldwijd enigszins hersteld. In Amerika en Azië is het herstel tot nu toe sterker dan in Europa.

 

Vanwege de huidige marktontwikkelingen houdt Care IS de financiële markten extra nauwlettend in de gaten. Naast de koersontwikkelingen letten we in het bijzonder op het risico en kijken we onder andere naar de volatiliteit (beweeglijkheid) van de aandelen. Als wij vinden dat het risico op de financiële markten te groot wordt, zullen we het risico in de beleggingsportefeuilles verder afbouwen.


Deel via social media: