Marktontwikkeling en positionering Care IS

Sinds de jaarwisseling is het sentiment op de financiële markten verslechterd. De dalende olieprijs, zorgen over de economische groei en matige kwartaal- en jaarcijfers hebben geleid tot een duidelijke ‘risk-off’ modus onder beleggers en een hoge volatiliteit. Beleggers zijn nerveus over de negatieve effecten van de lage olieprijs.


Daarnaast wordt door beleggers overspannen gereageerd op zowel positieve als negatieve cijfers. Risicovolle beleggingen als aandelen en high yield obligaties worden verkocht voor staatsobligaties en liquiditeiten. Door de daling zijn de waarderingen en verwachte rendementen aantrekkelijker geworden.


Op 8 januari heeft Care IS 20% van de aandelen in de beleggingsportefeuilles afgebouwd. De opbrengst van deze verkoop houden we bewust als liquiditeiten aan. Een herbelegging in bijvoorbeeld obligaties vinden we risicovol, aangezien de rentes en koersen van obligaties ook erg beweeglijk zijn.


De onderwogen allocatie van aandelen heeft ervoor gezorgd dat de impact van koersdalingen in de beleggingsportefeuilles minder groot was. Gezien de hoge volatiliteit en de nervositeit onder beleggers houden we de onderweging voorlopig aan.


Ondanks de huidige, risicomijdende positionering van de modelportefeuilles, blijven we de situatie op de financiële markten nauwgezet volgen. Mocht de volatiliteit verder toenemen of het sentiment onder beleggers verslechteren, kunnen we besluiten om de risico’s verder af te bouwen.

 


Deel via social media: