Marktupdate: 15 april 2020

Marktupdate: 15 april 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 15 april 2020. 

Trum pauzeert betalingen aan WHO

President Trump heeft tijdelijk de betalingen aan de World Health Organization (WHO) stop gezet. Hij beschuldigd de organisatie ervan bepaalde informatie over de verspreiding van de pandemie niet te delen. De uitbraak zou in de kiem gesmoord kunnen zijn bij de bron als de WHO vroeg zou hebben gereageerd. De WHO reageerde dat dit onderzoek later zal volgen, dat dit nu niet het moment is. De financiering van het WHO is gebaseerd op de rijkdom en bevolking van een land. De VS maakt daarom bijna een kwart uit van de totale financiering. Wanneer en hoeveel hij de financiering zal verlagen is niet bekend.

Europa schetst exit strategieën

Europese leiders schetsen strategieën voor het heractiveren van hun economieën. Overheden proberen een balans te vinden tussen de noodzaak om economische schade te beperken en het risico van een nieuwe uitbraak van de ziekte. Het aantal nieuwe gevallen in Europa is de laatste dagen gestabiliseerd. Wel zijn er meer dan 50.000 mensen overleden.

 

Duitsland zal vandaag plannen bespreken met regionale premiers om de maatregelen terug te schalen.

In Denemarken zullen vandaag basisscholen worden geopend en zullen ziekenhuizen niet-krietieke procedures uitvoeren voor niet-Corona patiënten.

Oostenrijk is het eerste Europese land dat de restricties verlicht door het openen van bepaalde winkels, wel blijven scholen gesloten.

Italië rapporteerde dinsdag de laagste toename in een maand tijd, wel nam het aantal sterfgevallen toe t.o.v.  maandag. 

Spanje had het laagste aantal nieuwe gevallen sinds 20 maart, ook hier wordt de druk op de overheid verhoogd om maatregelen te versoepelen. 

In Frankrijk waren zowel het dodental als het aantal nieuwe gevallen het hoogst in 4 dagen tijd. Het aantal patiënten op de IC daalde wel voor de 6e dag op rij.


Deel via social media: