Marktupdate: 15 mei 2020

Marktupdate: 15 mei 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 15 mei 2020.

 

  • De Chinese fabrieksproductie steeg in april met 3,9% (verwachting 1,5%). Dit is de eerste stijging sinds de coronaperiode. In maart daalde de productie nog met 1,1%. Na maanden van lockdown is China de economie aan het heropenen. De productie van olie, steenkool, metalen en elektriciteit stegen nu fabrieken zijn herstart in april. Er zijn echter nog vele uitdagingen die de Chinese economie moet overwinnen. Zo is er een toename van werkloosheid die een negatieve invloed zal hebben op de binnenlandse economie. Uitblijvende orders vanuit het buitenland vanwege de corona epidemie spelen hierin een belangrijke rol. Over het algemeen kunnen we stellen dat de Chinese economie aan het verbeteren is.

 

  • De beurzen in Azië reageerden niet opgelaten vanwege de mogelijke spanningen tussen China en de VS. Zo concludeerde de onafhankelijke Federal Retirement Thrift Investment Board (FRTIB), die miljarden aan federale pensioengelden overziet, dat de plannen om in Chinese aandelen te investeren worden uitgesteld. De Trump administratie heeft gezegd “to halt all steps” in de verschuiving van de aandelenportefeuille met als doel de MSCI All Country World ex-U.S.A. Investable Market Index te volgen.

 

  • Trump liet een verdere verzwakking van de banden tussen China en de VS blijken wat betreft COVID-19. Hij heeft gezegd niet geïnteresseerd te zijn om met president Xi Jinping te spreken. In een interview met Fox Business Network zegt Trump zeer teleurgesteld te zijn in het China’s falen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Hij liet zelfs vallen de banden met China te kunnen verbreken. Of hij zo ver zal gaan is natuurlijk de vraag, maar de oplopende spanningen hebben wel een negatieve invloed op de beurs.

Deel via social media: