Marktupdate: 16 maart 2020

Marktupdate: 16 maart 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 16 maart 2020.

Wat is er aan de hand op de beurs?

Er heerst paniek op de financiële markten. Aandelenbeurzen staan diep in het rood. Na de acties van afgelopen dagen beginnen de financiële markten te twijfelen aan de capaciteit van centrale banken om helpende hand te bieden tijdens deze crisis.  Ook de zwakke Chinese productiecijfers drukten het sentiment. Banken, bedrijven en individuele beleggers zijn naarstig op zoek naar cash en andere beleggingen die normaal gesproken bescherming bieden in tijden van chaos. Beleggers beginnen te vrezen dat – net als tijdens de financiële crisis in 2008 – de liquiditeit voor financieringen opdroogt. 

Vandaag is de situatie anders

Zover is het echter nog niet. De alarmbellen schellen nog lang niet zo luidt als destijds in 2008-2009 of tijdens de Europese kredietcrisis in 2011-2012. Beleidsbepalers zijn zich ditmaal ook duidelijk bewust van de zwakheden binnen het financiële systeem, en hebben hier de afgelopen dagen ook naar gehandeld. Het is ook belangrijk op te merken dat de omstandigheden vandaag wezenlijk anders zijn dan tijdens de financiële crisis. Financiële instellingen staan er bijvoorbeeld veel beter voor. Zij beschikken over aanzienlijk meer kapitaal en liquiditeit dan destijds het geval was. 

Gevaar reële economie

De dreiging lijk vandaag dan ook niet zozeer te schuilen in de liquiditeit van financieringen, maar in de impact van de pandemie op de reële economie; denk hierbij aan gesloten winkels, reisbeperkingen en delen van de beroepsbevolking ziek of in quarantaine. De afgenomen liquiditeit in US Treasuries is een punt van zorg. Hetzelfde geldt voor bedrijven die de maximale kredietverstrekking aan het opnemen zijn, uit angst dat deze spoedig niet meer beschikbaar zal zijn. Of deze ontwikkelingen uitmonden in een systematisch falen is de vraag. Overheden en centrale banken hebben er de afgelopen dagen juist alles aan gedaan om de liquiditeit voor banken en ondernemingen op peil te houden. De tijd zal ons leren of dit genoeg zal zijn om de huidige belasting op het financiële systeem aan te kunnen.

Centrale banken halen alles uit de kast

De ECB heeft donderdag de beleidsrente ongewijzigd gelaten. Lagarde is van mening dat het eerst de beurt is aan Europese overheden om hun uitgaves te verhogen. Wel kwam de ECB met een pakket andere steunmaatregelen. Zo worden leentarieven voor banken verder verlaagd. Ook wordt het obligatie opkoopprogramma verhoogd met €120 miljard per jaar, met een focus op bedrijfsobligaties. Daarnaast worden bepaalde liquiditeits- en kaptiaalvereisten versoepelt, zodat een grotere geldhoeveelheid haar weg kan vinden in de economie. Ondanks deze gunstige maatregelen, werd het besluit negatief ontvangen door de financiële  markten. Een 0,10% verlaging was volledig in geprijsd en Christine Lagarde kwam met een enigszins onhandige toelichting op het besluit.

 

De Amerikaanse Fed besloot gisteren in een spoedbijeenkomst om de beleidsrente drastisch te verlagen en over te gaan tot het opkopen van obligaties (QE). De beleidsrente wordt verlaagd naar een bereik tussen de 0% - 0,25%. Daarbij zal de komende weken $700 miljard aan obligaties en MBS worden opgekocht. Desondanks reageerden aandelenbeurzen negatief. Markten maken zich als gevolg van deze plotselinge rigoureuze acties zorgen over de effectiviteit die centrale bankiers kunnen bieden.

 

De Bank of Japan (BoJ) heeft vandaag aangekondigd het monetaire beleid verder te zullen verruimen. Dit zullen ze doen door het tempo waarmee zij risicovollere beleggingen, waaronder ETF’s, te verdubbelen. Ook zullen ze nieuwe leningsfaciliteiten beschikbaar stellen voor kleinere bedrijven en de opkoop van o.a. bedrijfsobligaties opschroeven.

 

De Chinese centrale bank kondigde vrijdag aan de verplichte cashreserves voor banken te zullen verlagen, waardoor er zo’n $80 miljard vrijkomt binnen de Chinese economie.


Deel via social media: